Probléma a radiátorral? Légtelenítés lehet a megoldás!

A hideg idő beköszönte egyet jelent azzal, hogy előbb-utóbb kezdődik a fűtési szezon. Ha az első próbafűtés során arra lesz figyelmes, hogy a radiátor alig ad le hőt, akkor mindenképp cselekedni kell! Ha az egész radiátor hideg, vagy csak egy része meleg, akkor azt javasoljuk, hogy légtelenítse!

A radiátor légtelenítése kapcsán itt juthat bővebb információkhoz! Ha a radiátor hideg vagy a fűtési rendszer nem megfelelően működik, annak számos oka lehet. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a légtelenítés jelenti a megoldást a radiátor esetében. Természetesen az is fontos, továbbá nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire lényeges a fűtési rendszer rendszeres karbantartása. Ezt szakembernek kell elvégeznie, lehetőleg a fűtési szezonon kívül, amikor a fűtési rendszer nincs használatban és a szakembernek sincs annyi munkája. A karbantartásnak köszönhetően számos probléma megelőzhető és a fűtési rendszer is hosszabb élettartammal fog rendelkezni. A légtelenítés viszont olyan munka, amelyet bárki el tud végezni, nem szükséges szakember segítségét kérni hozzá.

Ha a radiátor nem egyenletesen melegít, annak általában az az oka, hogy a fűtési rendszerben levegő van, amely meggátolja a fűtőtestben a víz folyamatos körforgását. Ekkor a radiátor alja vagy fele hideg marad. Hozzá kell tennünk, hogy a légtelenítés abban az esetben jelent megoldást, ha a radiátornak nincs semmilyen technikai meghibásodása. A radiátor légtelenítéséhez egy edényre, egy lapos csavarhúzóra és egy imbuszkulcsra van szükség. Fontos, hogy a radiátor légtelenítéséhez kikapcsolja a forgatómotort és a fűtést. Lehet, hogy a légtelenítést csak egy vagy kettő radiátoron kell elvégezni, de az sem kizárt, sőt valószínű, hogy az összesen el kell végezni.