A vinyl padló nem linóleum

A vinyl padló kifejezésről sokaknak a linóleum ugrik be elsőre. A vinyl padló viszont nem egyenlő a linóleummal, hanem sok tulajdonságban eltér elődjétől.

A vinyl padló, másik neve lvt padló, sokkal modernebb és továbbfejlesztettebb padlóburkolat, mint a linóleum. Praktikusabb, szebb, élethűbb, tartósabb és tapintásra is kellemesebb lett, mint elődje. Nagyon sokoldalúan használhatjuk ezt a padlóburkolatot, ezért értékesítése minden más padlóburkolatot túlszárnyalt az utóbbi időben.

Mitől olyan szerethető a sokrétű a vinylpadló?

Az egyik legnagyobb aduász, ami mellette szól az, hogy vízálló.

Míg a linóleum nem kedveli a vizet és a párát, mert felpúposodik tőle, addig a vinyl padló még a fürdőszobában is használható, 100% vízálló. Fürdőszoba burkolásnál vinyl padlóval nem lehet mellé nyúlni. Konyhában is nagyon jó döntés vele burkolni, hisz vízálló és takarítani is könnyedén lehet. Porszívóval, felmosóval, robotporszívóval egyaránt.

A következő praktikus tulajdonsága a strapabíróság.

A vinyl padló magasabb kopásállósággal bír, mint a linóleum. Családi házak, lakások minden helyiségében és irodaházak, éttermek, nagyobb forgalmú üzletek, sőt, egyes típusok a tisztaterekbe, műtőkbe, laboratóriumokba, röntgenhelyiségekbe is megfelelőek.

A vinyl padló, lvt padló minden beltéri helyiségben alkalmazható a padlón, de még a falon is.

Padló
Padló

Vinyl padló kontra laminált padló: A vinyl halkabb járást biztosít.

A laminált padló egy keményebb, merevebb anyag, míg a vinylpadló puhának mondható. Otthon és nagyforgalmú helyiségekben is nyugalmat ad használóinak. Ezt a komfortos érzést többnyire az akusztikát támogató parafa hordozóréteg adja, mely csökkenti a lefelé irányuló zajátadást.

A vinyl padló szerkezeti tulajdonsága miatt nagyon felújításbarát.

Meglévő burkolatra is rátehető, ezért egy munkafázistól meg lehet kímélni magunkat vele. Ez elmondható a ragasztós, tekercses vinyl padlóról és a klikkes vinylről is.

A vinyl padló hatalmas választékban kapható fahatású és kőhatású mintákkal is.

Fahatású vinyl padló burkolattal álmaink fürdőszobáját is megalkothatjuk. Fahatású padló a fürdőszobában, ami nem megy tönkre a víztől. Tökéletes! A nagy felbontású fotóréteggel teljesen élethű faerezet, kerámia minta, kőminta hozható létre, ami a kopóréteg segítségével nem fakul, nem kopik.

Jó tanács!

A vinyl padló egyetlen negatívuma, hogy gumi hordózórétegű felülettel hosszú ideig nem érintkezhet. Például garázsban, vagy autószalonokban az autók kerekei foltosodást okozhatnak, de egy gumis hátoldalú szőnyeg, ha huzamosabb ideig rajta van, szintén foltot okozhat rajta.

Sok oldalt lehetne még a vinylpadlók áldásos tulajdonságairól írni, de talán ez a néhány felsorolás is segíthet abban dönteni, hogy milyen melegburkolat legyen otthonunkban.