Mire kell ügyelnünk a kandalló használatakor?

Noha a technika fejlődése az emberiség érdekeit szolgálja, bizonyos területeken évről évre egyre többen nyúlnak vissza a klasszikus megoldásokhoz. Ilyen például a fűtés kérdése is, hiszen egy központi rendszer ugyan rendkívül kényelmes, ám hangulatosnak semmiképp sem nevezhető.

Ellenben egy kandalló már a megjelenésével is emeli otthonunk hangulatát. Ráadásul emellett azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ha valamilyen probléma lépne fel a központi ellátással, vagy épp a saját konvektorunk romlana el hirtelen, akkor van mihez nyúlni és nem kell a hidegben várni a hiba kijavítását. De mivel is jár egész pontosan egy kandalló beüzemelése és rendszeres használata? Nos, kellő odafigyelés mellett ez egy teljesen veszélytelen alternatíva, ugyanakkor mind a modell kiválasztásánál, mind pedig a telepítésénél nagyon körültekintő módon kell eljárni. Ügyelni kell a szükséges teljesítmény meglétére és ellenőrizni kell a kémény állapotát is, mielőtt a csatlakozás kiépítése megtörténne. Ezek olyan lépések, amikhez nem árt némi rutin.

Ezért aztán ezt a folyamatot bízzuk hozzáértő szakemberekre, így biztosak lehetünk a kifogástalan végeredményben. Azonban annak érdekében, hogy a kandalló sokáig hibamentesen üzemelhessen, néhány dologra nekünk is oda kell figyelnünk használat közben. Az egyik ilyen a tüzelőanyag. Mindig csak a gyártói leírásban szereplő tüzelőt használjuk, illetve figyeljünk annak állapotára is. A víz ugyanis a kandalló – és a kémény – ellensége, ezért mindig törekedjünk arra, hogy csak száraz fával rakjuk meg a tűzteret. Azt se felejtsük el, miszerint a kandalló az égéshez szükséges oxigént a beltér levegőjéből szívja el, így az időszakos szellőztetés kulcsfontosságú. Főképp, ha újfajta nyílászárók vannak otthonunkban, amelyek szinte tökéletesen szigetelnek.