Mindaz, amit az ösztrogén dominancia kapcsán érdemes tudni!

A hormonok egyensúlya az alapja a női egészségnek és szépségnek. Azonban sajnos ez a kényes egyensúly könnyen felborulhat, főleg a vegyszerek és a stressz hatására, aminek ösztrogén dominancia lehet az eredménye. A probléma nagyon sok nőt érint, egyes számítások szerint akár tízből nyolc-kilenc nőt is hazánkban.

Ösztrogén dominancia során a progeszteronhoz képest túlsúlyba kerül az ösztrogén. Ez nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy az ösztrogén szint magas, olykor az ösztrogén szint teljesen normális, azonban a progeszteron szint alacsony. Ha minden rendben, akkor a női ciklus első felében az ösztrogén van jelen, a peteérést követően a ciklus második felében pedig a progeszteron. Ha a progeszteron és az ösztrogén egyensúlya felborul, az komoly problémákhoz vezethet. Érdekesség, hogy azok a nők, akik magas fitóösztrogén tartalmú étrendet követnek, azok szinte nem is ismerik a menopauza kellemetlen tüneteit. Ilyenek például az olyan távol keleti országokban élő nők, mint Kína és Japán. Normál esetben az ösztrogén vagy a progeszteron egymáshoz viszonyított aránya megmaradna.

Sajnos manapság már szinte elfogadott probléma a hormonrendszeri egyensúlytalanság és a korai menopauza. Az ösztrogén hormon szintje normál esetben a női változókor idején csökken, azonban vegyszermérgezettség és lelki megterhelés is hozzájárul az ösztrogénszint csökkenéshez. Az ösztrogénszint emelkedését növelő tényezők a petefészekcisztára való hajlamosság és a testzsír százalék emelkedése. A progeszteron szint csökkenésének hátterében állhat bélgyulladás, D-vitaminhiány, állandó stressz, xenoösztrogének, szintetikus hormontartalmú fogamzásgátlók, valamint a menopauza előtti években, amikor az anovulációs ciklusok már előfordulnak, a progeszteron nem termelődik.