Megéri otthoni körülmények közt próbálkozni a lambdaszonda tisztításával?

Amikor a szerelő közli, hogy a lambdaszonda meghibásodása jelenti a problémát, akkor sokan azt sem tudják, hogy az autó melyik részén található meg ez az alkatrész és egyáltalán mi a feladata. Az alábbiakban egy kicsit bővebben bemutatjuk ezt az alkatrészt és azt is eláruljuk, hogy lehet-e tisztítani vagy mindenáron ki kell cserélni, ha elromlik.

A lambdaszonda otthoni tisztítása kapcsán ide klikkelve érhet el bővebb információkat! Először is azt érdemes tisztázni, hogy hol található a lambdaszonda. Az alkatrész a kipufogórendszerben helyezkedik el és az autóból távozó gázok oxigénszintjét méri. A mérésről a vezérlő egységnek küld valós idejű információkat, amely ezt követően eldönti, hogy a levegő-üzemanyag keverék aránya megfelelő-e. Szükség esetén pedig korrigálni tudja azt. Az ellenőrzés nagyon fontos az optimális működés érdekében, mivel így tudja az autó a legkevesebb fogyasztással a legjobb teljesítményt elérni. Ez azt is jelenti, hogy a károsanyag kibocsátás minimalizálható. Ha viszont a lambdaszonda meghibásodik és hamis értéket közvetít, akkor nem csak romlik a gépjármű teljesítménye, hanem a szennyező anyagok levegőbe jutásának esélye is nagy mértékben megnő.

Ha felmerül a gyanú, hogy a lambdaszonda meghibásodott, akkor érdemes mielőbb szakember segítségét kérni és elvinni az autót egy szervizbe. Ha a lambdaszonda meghibásodik, akkor általában az alkatrész cseréje jelenti a megoldást, azonban sok esetben a tisztítás is elegendő. A lambdaszonda tisztítása nem lehetetlen, viszont nem is egyszerű feladat, mivel egy nagyon sérülékeny alkatrészről van szó. Ronggyal vagy kefével semmi esetre nem érdemes próbálkozni, mert károsodna az alkatrész, azonban a lambdaszonda tisztító folyadék használata mindenképp hasznos lehet!