Mik az elvárt kompetenciák a FAM képzés esetében?

Az elektronika területe rengeteg kihívást tartogat a szakemberek számára, ám ezzel együtt arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ez az egyik legveszélyesebb ágazat, ahol folyamatos odafigyelésre van szükség a balesetek elkerülése érdekében. Különösképp igaz ez olyankor, ha a javítás feszültség alatt történik.

Ezért aztán a FAM képzés során nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő kompetenciák meglétére, illetve az elvárt viselkedésmód ismertetésére is. Az áram alatt lévő egységek karbantartása, valamint szerelése mindig kockázatelemzéssel történik. Tudniillik annak ellenére, hogy a FAM képzés a problémamegoldásra fókuszál, a legfontosabb a biztonsági előírások betartása és a saját, illetve a környezetünkben tartózkodók testi épségének megóvása. Ugyancsak kardinális kérdést jelent a megfelelő védőeszközök használata. Noha idővel kellő rutinra tehetünk szert, mindig szem előtt kell tartanunk, hogy egyetlen apró hiba is végzetes következményekkel járhat, így soha nem szabad félvállról venni ezt a kérdést.

Aránylag kevésbé ismert tényező, ám nem véletlenül képezi a FAM képzés szerves részét a megfelelő dokumentációk elkészítésének módszertana. A feszültség alatt történő munkavégzésről ugyanis minden esetben részletes beszámolót kell végeznünk, függetlenül attól, hogy beavatkozó szerelőként, vagy munkavezetőként veszünk részt az adott projektben. Emellett a FAM képzés természetesen a feladatok gyakorlati elvégzésének technikáit is tartalmazza. Kifejezetten hangsúlyosnak tekinthetők ebből a szempontból a méréstechnika, illetve az eszközvizsgálat különféle módszerei. A munkavezetői ismeretek megszerzésével nem csak önállóan leszünk képesek ellátni a feladatainkat, hanem hatékonyan tudunk irányítani egy egész csapatot, ami hatalmas előnyt jelent ebben az ágazatban.