Energiatakarékos vagy LED izzót érdemes választani?

Manapság a hagyományos izzók már a múlté és helyükbe léptek az energiatakarékos, illetve a LED izzók. A kettő hasonlónak tűnhet, azonban nagy különbségek vannak köztük. Ez pedig gyakran megnehezíti a vásárlók számára a döntést.

Az energiatakarékos és LED izzók kapcsán itt tudhat meg bővebb információkat! A hagyományos izzókat 2009. szeptember 1-jén betiltották az Európai Unió területén. Azóta a háztartások felhasználták az utolsó darabokat is, így másféle fényforrások után kellett nézni. Az egyik opció az energiatakarékos izzó, mely sokkal kevesebb áramot fogyaszt, mint a hagyományos típusok, viszont élettartama sokkal hosszabb. Mindez igaz a világító diódákra is, melyeket sokan csak LED-nek neveznek. Ahogy az energiatakarékos típusok, úgy a LED izzók sem forrósodnak fel a bekapcsolást követően. További előnyük, hogy úgy képesek teljes fényáramot létrehozni, hogy működés közben nem villódznak és nem is kell arra várni, hogy felmelegedjenek. Kétségkívül mindkét típus sokkal jobb választás, mint az egykori hagyományos darabok.

A LED talán azért jobb választás egy fokkal, mert jobb gyártási technikát alkalmaznak elkészítésükhöz, amelynek köszönhetően nem csupán a megfelelő hőelvezetés garantált, hanem a hosszú élettartam is biztosított. Az energiatakarékos izzók gyakran higanyt tartalmaznak, mely köztudottan mérgező. A LED-ben nincsenek ehhez hasonló káros anyagok, így egész nyugodtan lehet használni. Ráadásul a LED izzók fényerejét, színhatását jobban lehet szabályozni, így a szem számára is kevésbé megterhelő annak fény. Érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, majd ennek alapján dönteni. Alapvetően a szakemberek is inkább a LED-et ajánlják, illetve gyakran kiemelik annak előnyeit. A környezet és a szemünk érdekében fontos jó döntést hozni!