Mi az, amit érdemes figyelembe venni a radiátor választás során?

Amikor radiátorcserére vagy a fűtőrendszer megtervezésére kerül a sor, általában komoly fejtörést jelent megtervezni, hogy milyen típusúak legyenek a radiátorok. Az esztétika mellett számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni, hogy ne csak szép legyen a végeredmény, hanem funkcionálisan is rendben legyen.

Radiátor választás legelső lépése nem a választék áttanulmányozása, hanem kiválasztani, hogy hova kerüljön a fűtőtest. Egyáltalán mely helyiségekbe szeretnénk elhelyezni és ott hányat. Ha több radiátor is kerül egy szobába, akkor érdemes úgy elhelyezni őket, hogy ellentétes vagy átlós falakra kerüljön. Természetesen az esztétika is fontos, azonban vannak ennél sokkal fontosabb szempontok, mint például a fűtőtest mérete. Ez elsősorban a hőigénytől függ. Ez a legfontosabb adat a radiátor választás során. Egy átlagosan szigetelt családi ház körülbelül harmincöt-negyven Watt/köbméter hőt igényel. Az átlagos hőszigetelés alatt azt kell érteni, hogy nem a legjobban, de nem is a legrosszabbul szigetelt. Ettől kezdve mindössze matematikai számításra van szükség, hogy megtudjuk a pontos értéket.

A kapott értéket jobb felülkalkulálni, így biztosak lehetünk benne, hogy a leghidegebb teleken sem fogunk fázni. Ha az otthonunk rosszul szigetelt, akkor főként felül kel kalkulálni az értéket, de még jobb, ha gondoskodunk az épület megfelelő szigeteléséről. Ha nem tudjuk mi magunk kiszámolni a hőigényt, akkor szakszerű segítségre lesz szükség. Eleve nem árt egyeztetni egy szakemberrel, hogy nehogy tévedjünk, hiszen az komoly problémákat szülhet a jövőre nézve. A radiátor típusokat is célszerű megismerni, mivel minél több ismerettel rendelkezünk a témában, annál nagyobb eséllyel hozhatunk jó döntést. A balena.hu webáruházban megtekintheted a kínálatot!