Katalizátor szerepe az autóban

Ma már minden korszerű gépjármű kipufogórendszerében található katalizátor. A katalizátornak fontos szerepe van az autóban. Egyrészt elősegíti a tökéletesebb üzemanyag égést a motorban, másrészt csökkenti a kipufogó gázok káros anyag tartalmát. Benzines és dízel üzemű gépjárművek esetében egyaránt!

Katalizátor fontos alkatrész, mely a kémiában használatos vegyi katalizátor elnevezés után kapta a nevét. A kémiában használt katalizátor olyan anyagokat takar, amik felgyorsítanak kémiai reakciókat, azonban eközben ők maguk szinte alig vagy egyáltalán nem változnak meg. A katalizátor felépítése, valamint anyaga rendkívül sokféle lehet. Manapság a katalizátoroknak komoly szerepük van, azonban egykor megelégedtek azzal, hogy a szénmonoxidot és a szénhidrogéneket, tehát a kipufogógáz két fő komponensét oxidáció útján szén-dioxiddá és vízzé alakították. Ma már a három komponensre ható katalizátorok elterjedtek. Némelyik gépjárműben előkatalizátor is található, sőt a kétféle katalizátor sem ritka. Ezzel is a hatékonyságot lehet növelni. Ritkán lehet észrevenni, hogy nem is egy, hanem két katalizátorról van szó, ugyanis általában egy házban helyezkednek el. Először a redukciós katalizátor, majd az oxidációs katalizátor.

Annak érdekében, hogy növeljék a hatékonyságot, a két katalizátor közé levegőt fújnak be, így az égés még tökéletesebb lehet. Vannak, kifejezetten bizonyos autótípusokhoz készített katalizátorok és olyanok, amiket nem egy bizonyos autó típushoz készítenek, ezek az úgy nevezett univerzális katalizátorok. Ezek, továbbá a sport katalizátorok általában jóval drágábbak, mint az egyszerű széria tartozékoké. Bővebb információkért és alkatrészekért látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!