Menstruációs zavarok és kezelésük

A menstruáció röviden összefoglalva a méhnyálkahártya ciklusos leválása okozta hüvelyi vérzés. Hazánkban a lányok elsőmenstruációja átlagosan 12,6 éves korban következik be. Eleinte rendszertelen menstruáció jellemző, mely a későbbiek folyamán válik rendszeressé.

Menstruációs zavarok jelezhetik a háttérben zajló hormonális folyamatok épségét vagy éppen kóros működését. Abban az esetben, ha a ciklusok másfél évvel az első vérzést követően is rendszertelenek vagy a már rendszeressé vált ciklusok újra rendszertelenné válnak, akkor a háttérben nagy valószínűséggel a hormonrendszer működési zavara áll. Ennek következtében a petefészkekben a peteérés általában szabálytalanul zajlik le, aminek számtalan kellemetlen tünet lesz a következménye. Ilyen például az átlagosnál bővebb, elhúzódó vérzés, alhasi fájdalom, petefészekciszták, hüvelyfolyás, mellfeszülés. Rendszertelen ciklus esetén a nem kívánt terhességet is később ismerik fel. Ha nem külső ok áll a panaszok hátterében, például túlsúly, stressz, fokozott fizikai igénybe vétel, kóros soványság, akkor a hormonális rendszerre ható gyógyszerekkel, fogamzásgátló tablettákkal történik a kezelés.

A termékenykorú nők esetében a menstruáció kimaradásának legtermészetesebb oka a várandósság. Drogériákban és gyógyszertárakban kapható tesztek segítségével könnyedén meggyőződhet róla, hogy várandós-e. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy száz százalékban biztos védekezési módszer nem létezik, így a fogamzásgátló szedése sem zárja ki teljes mértékben várandósságot. Abban az esetben, ha kizárt, hogy babát várna, akkor hormonális problémák állnak a háttérben. Pubertás korban hat hónapnyi, később három hónapnyi vérzésmentes időszak tekinthető kórosnak!