Generátor az autóban

A generátor duplán fontos alkatrész az autóban, ugyanis kettős feladatot lát el. Egy részt tölti az akkumulátort, valamint a járműben lévő elektromos berendezéseket árammal látja el. A generátor a motortól kapja a szükséges mozgási energiát a szíjhajtáson keresztül.

Generátor váltakozó feszültséget állít elő, még pedig az elektromágneses indukció és a mozgási indukció törvényei szerint. A beépített egyenirányító híd átalakítja át a váltóáramot! A generátor teljesítménye alapjárat alatti fordulatszámon alacsony, míg az alapjárat és a maximális fordulatszám között ugyanazt a feszültséget adja, mind erről egy generátor feszültségszabályozó gondoskodik. Abban az esetben, ha a feszültség megváltozik, akkor nagy eséllyel az egyenirányító egyik diódája hibásodhatott meg. Ezzel ellentétben az áramerősség a fogyasztás mértékétől függően változik. Ahogy egyre több fogyasztó kapcsol be, úgy az autó generátor egyre kevesebb töltőárammal látja el az akkumulátort. A fordulatszám emelkedése által egy szint után állandó lehet ez is.

A generátor azon alkatrészek egyike, aminek javítása lehetséges, sőt mi több, célszerű is.  Számtalan olyan alkatrész van, amivel, ha probléma adódik, akkor kénytelen az ember újat vásárolni, azonban a generátor nem ezek közé tartozik. Természetesen a javítás első lépése a generátor szétszerelésével kezdődik. A számtalan alkatrész közül a csapágyak és a szénkefe erősen kopnak, így ezek általában cserére szorulnak. Az elektromos alkatrészek állapotát mérés által lehet felmérni, szükség esetén ezeket is ki kell cserélni. A tisztítást és a rozsdamentesítést követően a generátort újra összerakják. Bővebb információkért érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba és tájékozódni!