BMI és a testzsír százalék kiszámítása

Számtalan érték és módszer segíthet minket, hogy még inkább tisztában legyünk az egészségügyi állapotunkkal. Sokan a BMI-re esküsznek, ez azonban nem minden esetben mutat releváns eredményt. Az alábbiakban azt is eláruljuk miért.

Testzsír százalék kiszámítása kapcsán gyakran merül fel a BMI, mely nem más, mint egy statisztikai mérőszám, amely azt hivatott megmutatni, hogy a testtömeg és a testmagasság hogyan aránylanak egymáshoz. Kiszámítása rendkívül egyszerű, csak tisztában kell lennünk a súlyunkkal és a magasságunkkal. Előbbit a méterben megadott magasság négyzetével kell elosztani. A kapott értéket egy BMI táblázat segítségével tudjuk értelmezni. Ez a táblázat viszont könnyen mutathat téves eredményt, hiszen mindössze két adat felhasználásával kapjuk meg az eredményt. Egy izmos ember, aki igazán jó formában van és alacsony a testzsírszázaléka, jellemzően magas testsúllyal rendelkezik. Esetében könnyen azt jelezheti a BMI táblázat, hogy erősen túlsúlyos, holott csak izmos. Éppen ezért sportolók és élsportolók esetében nagyon gyakran fals eredmények láthatók.

Ha a testzsírszázalékra vagyunk kíváncsiak, akkor többféle módszert alkalmazhatunk. Ilyen például a testzsírmérő mérleg, amely elektromos ellenállással mér, valamint a megadott adatok alapján. Azt viszont érdemes tudni, hogy ez sokkal inkább egy tájékoztató jellegű adat, mintsem pontos eredmény. Ennél sokkal megbízhatóbb az úgy nevezett kaliper, mely egy csipeszre hasonlító eszköz, amelyet úgy tudunk használni, hogy összecsípjük vele a bőrt. Egyszerűen, otthoni körülmények között használható. Szintén erre a célra alkalmas a dexa, ami a CT-hez hasonló elven működik, csak alacsonyabb sugárkibocsátással dolgozik. A kozertplusz.hu weboldalon bővebb információkat is megtudhat!