Noha folyamatos drágulás tapasztalható az élelmiszerek tekintetében is, vannak olyan termékek, amelyek kapcsán még mindig komoly megdöbbenést okoz az egyre magasabb árcédula. Természetesen vannak olyan esetek, amikor időszakos – vagy épp mesterségesen generált – emelésről van szó, ám olyanok is szép számmal akadnak, ahol ennek a folyamatnak jól látható okai vannak.
Az őszi, illetve téli időszakban a szelídgesztenye ár okozza talán a legnagyobb meghökkenést, hiszen egy jó minőségű fajta esetében több ezer forintos kilónkénti költségekkel is kalkulálhatunk. Azt gondolhatnánk ez kizárólag a megnövekedett kereslet miatt van így és nem is tévedünk nagyot, ugyanakkor jó néhány egyéb tényező is befolyásolja a szelídgesztenye ár alakulását. Hazánkban éves szinten nagyjából 300-400 tonnát termesztenek, ami közel sem elegendő ahhoz, hogy a vásárlók igényeit kielégítse, ráadásul az itthoni klímának köszönhetően a beérés is aránylag későn történik. A piacról hiányzó mennyiséget ezért külföldről, jellemzően Olaszországból érkező áruval pótolják.
A szállításból adódó plusz költségek természetesen a szelídgesztenye ár emelkedését okozzák és nem csupán a fuvarozással járó kiadások miatt. A gesztenye ugyanis egy meglepően érzékeny áru. Gondosan kell eljárni a tárolásánál, hiszen nagyon gyorsan kiszáradhat, ezért aztán kardinális, hogy a leszedett termék minél hamarabb a boltok polcaira kerüljön. Amikor a magasabb szelídgesztenye ár a kérdés, ugyancsak szem előtt kell tartani, hogy a gazdák számára egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő hozam elérése. Ez utóbbit ugyanis nagyban befolyásolja az időjárás – különösképp a csapadék mennyisége és eloszlása -, illetve a kártevők elszaporodása, a különböző gombás megbetegedésekről nem is szólva. A szelídgesztenye ár tehát okkal ilyen magas, lévén az előállítása egy bonyolult és nehézkes feladat.