Amit a szelídgesztenye ár kapcsán tudni érdemes

Noha folyamatos drágulás tapasztalható az élelmiszerek tekintetében is, vannak olyan termékek, amelyek kapcsán még mindig komoly megdöbbenést okoz az egyre magasabb árcédula. Természetesen vannak olyan esetek, amikor időszakos – vagy épp mesterségesen generált – emelésről van szó, ám olyanok is szép számmal akadnak, ahol ennek a folyamatnak jól látható okai vannak.

Az őszi, illetve téli időszakban a szelídgesztenye ár okozza talán a legnagyobb meghökkenést, hiszen egy jó minőségű fajta esetében több ezer forintos kilónkénti költségekkel is kalkulálhatunk. Azt gondolhatnánk ez kizárólag a megnövekedett kereslet miatt van így és nem is tévedünk nagyot, ugyanakkor jó néhány egyéb tényező is befolyásolja a szelídgesztenye ár alakulását. Hazánkban éves szinten nagyjából 300-400 tonnát termesztenek, ami közel sem elegendő ahhoz, hogy a vásárlók igényeit kielégítse, ráadásul az itthoni klímának köszönhetően a beérés is aránylag későn történik. A piacról hiányzó mennyiséget ezért külföldről, jellemzően Olaszországból érkező áruval pótolják.

A szállításból adódó plusz költségek természetesen a szelídgesztenye ár emelkedését okozzák és nem csupán a fuvarozással járó kiadások miatt. A gesztenye ugyanis egy meglepően érzékeny áru. Gondosan kell eljárni a tárolásánál, hiszen nagyon gyorsan kiszáradhat, ezért aztán kardinális, hogy a leszedett termék minél hamarabb a boltok polcaira kerüljön. Amikor a magasabb szelídgesztenye ár a kérdés, ugyancsak szem előtt kell tartani, hogy a gazdák számára egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő hozam elérése. Ez utóbbit ugyanis nagyban befolyásolja az időjárás – különösképp a csapadék mennyisége és eloszlása -, illetve a kártevők elszaporodása, a különböző gombás megbetegedésekről nem is szólva. A szelídgesztenye ár tehát okkal ilyen magas, lévén az előállítása egy bonyolult és nehézkes feladat.