Az elektromos kazán okos döntés lehet

Ingatlan építésekor, illetve teljes körű felújítás során az egyik legfontosabb kérdés, hogy a fűtési rendszer és a hálózati melegvíz tekintetében melyik megoldás mellett döntsünk. Ilyenkor számításba kell venni a hosszú távú megtérülést, a várható árváltozásokat és a helyi adottságokat is.

A legtöbb esetben, amikor egyedi megoldásra van szükség, akkor az elektromos kazán, vagy a gázkazán az a két opció, amik közül meg kell találni a számunkra leginkább megfelelőt. Persze számtalan esetben előfordul, hogy nincs kiépítve megfelelő gázvezeték, ekkor az utóbbit ki is húzhatjuk a listáról, ám ha nekünk kell választani, akkor érdemes alaposan megfontolni a különböző előnyöket és hátrányokat. Vásárlás előtt mindenképpen tisztázni kell, hogy pontosan milyen célra, mekkora teljesítményű és melyik típus az ideális választás. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy csak fűteni szeretnénk, vagy a meleg vizet is így állítjuk elő, ahogy utóbbi esetben az sem, hogy a kombi változatból a tárolós, vagy az átfolyós változat mellett tesszük-e le végül a voksunkat.

Minél magasabb teljesítményű modellre van szükségünk, annál nagyobb az esély a hálózatbővítés szükségességére. Egy adott szint felett ugyanis már elengedhetetlen a három fázis megléte, ezért aztán megeshet, hogy villanyszereléssel kell kezdeni a fűtéskorszerűsítést. Ez egy építkezés esetén nem akkora probléma – hisz akkor alapból úgy kell megtervezni a villamos hálózatot -, egy felújításnál azonban komoly plusz költséget jelenthet. Amennyiben végül a kombi kialakítású elektromos kazán lesz a befutó, akkor érdemes cirkulációs vezetékes megoldással együtt megejteni a beruházást, lévén így tudjuk a lehető legkomfortosabb eredményt elérni. Megfelelő szigetelés, jó állapotú nyílászárók és átgondolt tervezés mellett azonban az elektromos kazán egy kiváló, gazdaságos megoldás mind fűtés, mind pedig melegvíz előállítás szempontjából.