Akár egyetlen, rosszul megválasztott komponens is problémát okozhat

Építőipari kivitelezések esetében fokozottan igaz a megállapítás, miszerint minden rendszer olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már egyetlen, rosszul megválasztott alapanyag is nagyon komoly problémákhoz vezethet, ráadásul gyakorta azon összetevők esetében lép fel ez a helyzet, amelyekről előzetesen nem is gondoltuk volna, mekkora befolyással bírnak a végeredményre.

Ezért aztán minden egyes komponens kiválasztását roppant alapos tervezés kell, hogy megelőzze. Ez fokozottan érvényes az alapok elkészítésénél, illetve a falazatok kialakításánál, hiszen ezek adják azt a vázszerkezetet, ami a stabilitásért és a strapabíróságért felel. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a tégla megválasztására, hiszen ez az egyik olyan komponens ami az alapot jelenti, mindemellett pedig felel az ingatlan energiahatékonyságáért is. Kétség esetén feltétlen egyeztessünk szakértővel, tudniillik itt nem tanácsos az árazás alapján határozni. Ha pedig véletlenül olyan komponens mellett tesszük le a voksunkat, ami nem a leghatékonyabb, az hosszú távon komoly gondokat okozhat.

A kivitelezés későbbi fázisaiban is jó néhány olyan döntést kell meghozni, ami kellő tapasztalat hiányában jelentős dilemmát jelenthet. Ilyen például a ház csövezése és vezetékezése során használt speciális komponens beszerzése is. A leghatékonyabb megoldást az jelenti, ha ezt a feladatot a munkálatokat végző mesterekre bízzuk. Amennyiben úgy határozunk, hogy a szóban forgó komponens kiválasztását mi magunk intézzük, akkor minden esetben a tartósságot helyezzük előtérbe. Legyen szó víz- és elektromos rendszerekről, nyílászárókról, vagy épp szigetelő anyagokról, megfelelő eredményt csak nívós és strapabíró alapanyagok felhasználásával érhetünk el.