ABS meghibásodás – Mi történik?

Tudja mi az ABS? És azt, hogy a berendezés hiánya komoly veszélyt is jelenthet? Nagyon fontos, hogy ha a blokkolásgátló piktogram világít, akkor mindenképp szervízbe kell vinni, mivel az átlag sofőr nem tudja megszerelni.

Az ABS meghibásodásról bővebb információkért katt ide. Mielőtt szót ejtenénk az ABS meghibásodásáról, érdemes szót ejteni a kifejezésről. Az ABS egy angol mozaikszó, Anti locking Braking System, vagyis blokkoló fékrendszer, ami nem zár. Talán úgy ismertebb, ha úgy mondjuk blokkolásgátló. A köznyelvben ez a kifejezés terjedt el inkább. Régebbi autóknál, ha satufékezésre került sor, akkor a fékrendszer megállította, vagyis blokkolta a kerekeket. Ezzel az a probléma, hogy a járművet sehogy sem lehet kormányozni, sem egyenesben tartani. Kedvezőtlen időjárási körülmények közt, hó, jég vagy nagyobb eső esetén könnyen történhet baleset. Van megoldás, azonban pánikhelyzetben ez nem feltétlenül jut az ember eszébe. Rövid időre fel kell engedni a féket, miközben az autó csúszik és az autó kormányozhatóvá válik, le lehet lassítani, majd újra rátérni a helyes útra.

Az ABS fékrendszer által a fékezés száz százalékos, viszont a kerekek továbbra is mozgathatók és egészen az autó megálltáig gördülékenyek maradnak. Nagy előny, hogy az ABS rendszerrel rendelkező autók esetében a jármű nem gyűjti össze maga előtt az ágakat, csapadékot, törmeléket. Remélhetőleg nem kell gyakran használnia, így kis eséllyel hibásodik meg. Ha mégis baj lenne vele, akkor az ABS piktogram világítani kezd a műszerfalon. Ekkor el kell látogatni egy szervízbe és segítséget kell kérni. Nem éri meg halogatni, mivel ekkor nem csak saját életét, de szeretteiét és a többi közlekedőét is veszélyezteti. A szervízben a szakemberek helyre hozzák a hibát.