A legnagyobb tévhitek az életmódváltás kapcsán

Az életmódváltás egy olyan téma, melynek kapcsán jellemzően mindenkinek van véleménye, illetve egy tuti tippje. Sajnos nagyon sok téves elképzelés is kering a köztudatban, mely nem könnyíti meg az egészséges életmódra vágyók életét.

Életmódváltás több okból kifolyólag is bekövetkezhet. Nem csak akkor, ha szeretnénk súlyt veszíteni, hanem akkor is, ha izomépítés a célunk, szeretnénk fokozni a teljesítményünk, például gyorsabban és kitartóbban szeretnénk futni vagy a testünk, laborértékeink jeleznek, hogy ideje egészségesebben élni. Sajnos az életmódváltás sokak számára azt jelenti, hogy salátán kell élni és minél több időt kell a konditeremben tölteni. Holott az életmódváltás nem arról szól, hogy minden téren sanyargatjuk magunkat, hanem a célunknak megfelelően igyekszünk tenni mindennap. Nagyon fontos, hogy kitűzzünk egy célt magunk elé és annak megfelelően tervezzük meg az oda vezető utat. Más étrendre és edzésre van szüksége annak, aki szeretne leadni harminc kilogrammot és másra annak is, akinek legfőbb célja az izomépítés.

Sokan úgy vélik, hogy az életmódváltás pusztán diétából és edzésből áll, holott ennél jóval komplexebb területről van szó. Nem elég egészségesen táplálkozni, arra is ügyelni kell, hogy elegendő folyadékot vigyünk be napi szinten. Emellett nem elég edzeni, a regenerációra, vagyis a kellő mennyiségű alvásra, pihenésre is időt kell szánni. Arra sem árt ügyelni, hogy ha nem tudjuk pusztán táplálkozással bevinni a tápanyagokat, akkor célszerű táplálékkiegészítőket alkalmazni. A legjobb, ha az új szokásokat szép lassan építjük be és ennek megfelelően lassan hagyjuk el a negatívakat. Az életmódváltás nem egy sprint, hanem egy maratoni táv, így nem kell rohanni. Az is előfordulhat, hogy néha hibázunk, ekkor ezt el kell fogadni és vissza kell terelni magunkat a cél felé.