Az életmódváltó program előnyei a diétákkal szemben

A diétába jellemzően mindenki elszántan kezd bele, azonban pár nap elteltével csökken a lelkesedés. A felesleges kilókkal szembeni küzdelemben a diéták csak átmeneti megoldást nyújtanak. Ha hosszú távú eredményekre vágyunk, akkor az életmódváltás kiváló alternatívát jelent.

Életmódváltó program ideális választás, hanem szeretnénk átélni a jojo effektust és nem csak átmenetileg szeretnénk súlyt veszíteni. A legtöbb diétával az a probléma, hogy sablonszerű, ugyanazokat az étkezési opciókat kínálja a kilencven kilós férfinak és a negyven kilós nőnek egyaránt, tehát nem személyre szabott. Emellett az egyén fizikai aktivitását, életmódját sem veszi figyelembe a diéta. A szigorú szabályokkal az a probléma, hogy nem lehet őket a végtelenségig betartani. Emiatt nagyon fontos, hogy az életmódváltás ne önkínzás legyen, hanem hosszú távon fenntartó alternatíva legyen számunkra. A diéták általában arra építenek, hogy a legtöbb ember labilis akaraterővel rendelkezik, vagyis nem képes hosszú távon kitartani, főleg, ha szigorú megkötésekről van szó.

Az életmódváltásnak viszont az a lényege, hogy ha hibázunk is, de alapvetően tartható legyen és ne szenvedésnek éljük meg. Éppen ezért a fokozatosságnak különösen nagy szerepe van. Az életmódváltó programok olyan hosszúak, hogy egyfajta rutin alakulhasson ki. Ez idő alatt ki van hangsúlyozva, hogy ha hibázunk, akkor sem kell elkeseredni, ugyanonnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk. A fokozatosságnak és a közösség vagy a szakemberek támogatásának köszönhetően könnyebb elhagyni a régi rossz szokásokat és új, helyes rituálékat bevezetni. Az életmódváltás nem csupán a táplálkozásra, hanem a mozgásra is koncentrál, így egyszerűbben el tudjuk érni az alakformálással kapcsolatos céljainkat.