Tehénistálló rendelhető a világhálón!

A tehén beltéri lakóterének vízállónak és huzatmentesnek kell lennie, meleg és hideg körülmények között egyaránt. A túlzott hőség (különösen magas páratartalommal kombinálva) kimerültséghez és kiszáradáshoz vezethet a teheneknél. Ezért gondoskodnia kell arról, hogy nyáron hűvösek maradjanak bent, és bőséges hozzáférést biztosítsanak a tiszta vízhez.

Tehénistálló áll rendelkezésére a gravetti.hu weboldalon, tehát mindenképpen nézzen be hozzánk ha önnek is szüksége lenne egy menedékre a teheneknek. Ha túl meleg lesz ahhoz, hogy kényelmesen érezzék magukat a tehenek, használhat vízpárásító ventilátorokat, de feltétlenül ügyeljen arra, hogy ne legyen túl nedves a lakóterük. Még az alap ventilátorokat is el lehet helyezni az automata hőmérőkön, hogy a lakók kényelmét szolgálják, de gondoskodnia kell arról, hogy minden kábel biztonságosan rögzítve legyen! A teheneknek nyáron szükségük van valamilyen légycsillapításra, hogy elkerüljék az irritációt és számos betegség terjedését. A legyek megelőzésének egyik hatékony módja egy lógó szarvasmarha olajozó vagy dörzsölő, amely légyriasztó oldatokkal és ásványi olajjal tölthető fel, hogy a tehén nyakán és hátán maradjon, amikor be- és kilép a beltéri lakóterébe.

Télen gondoskodni kell az istálló szellőztetéséről, mert a meleg istállóban gyorsan felhalmozódhat a pára, és veszélyes tüdőgyulladást és hörghurutot okozhat az állományban. Ha az istálló megfelelően szigetelve van a huzattól, a tehén teste jó adag meleget biztosít. A tehenekkel teli istálló gyorsan veszélyesen párássá válhat, ezért elengedhetetlen az istálló megfelelő szellőztetése, ami gyakran azt jelenti, hogy legalább néhány ajtót nyitva kell hagyni. Voltak olyan esetek, hogy egész csordákban tüdőgyulladás alakult ki annak következtében, hogy istállójukat túl szorosan bezárták a jó szándékú emberek, akik igyekeztek melegen tartani őket. További részletekért és tehénistállóért nézzen be a gravetti.hu weboldalra.