Mire ügyeljünk a gabona tároló megválasztásánál?

Ahhoz, hogy a mezőgazdasági munka zökkenőmentes legyen a szezon egészében, rengeteg mindenre oda kell figyelni, kezdve a megfelelő munkaerő kiválasztásától egészen a gépek karbantartásáig. Laikusként talán nem is gondolnánk, ám a leginkább kardinális kérdést sokszor a raktározással kapcsolat dilemmák megoldása jelenti.

Tudniillik a kellő hatékonyság eléréséhez egyáltalán nem mindegy milyen gabona tároló alkalmazása mellett tesszük le a voksunkat. Különösen nagy bonyodalmat okozhat ennek eldöntése, amikor még semmilyen épülettel nem rendelkezünk, lévén ilyenkor a hagyományos, nehéz szerkezetes megoldások tűnhetnek ideálisabbnak. Azt azonban feltétlenül mérlegelnünk kell, miszerint egy ilyen gabona tároló helyhez kötött és rendkívül nehezen bővíthető, ami a későbbiekben bizony komoly kellemetlenségekhez vezethet. A mobil, sátras alternatívák kapcsán pedig gyakori aggály, hogy nem elég tartósak, ám a mai, innovatív modellek már évtizedekig is ellátják feladatukat. Ugyanakkor ezek esetében is gondos körültekintéssel kell kiválasztanunk a számunkra optimális modellt.

Egyfelől azt kell meghatároznunk, mekkora méretre van szükség. Szerencsére a mobil gabona tároló utólag is egyszerűen bővíthető, hiszen a vázszerkezet alapját a moduláris acélcsövek adják, ám a belmagasság döntően befolyásolhatja a felhasználhatóságot. Amennyiben a konstrukció betonblokkokra kerül, úgy akár arra is van lehetőségünk, hogy a terményeket közvetlenül a félpótkocsiról billentsük le, ez pedig a hatékonyság tekintetében döntő befolyással bírhat. Úgyszintén érdemes előre kikalkulálni a gabona tároló elrendezését. Amennyiben ugyanis egyszerre többféle terményt szeretnénk raktározni, akkor gondoskodnunk kell az elválasztó falak telepítéséről is. Szerencsére a betonblokkok kialakításának köszönhetően ez is villámgyorsan megoldható.