Mire ügyeljünk a duzzadószalag alkalmazásakor?

Különféle szerkezetépítési munkálatok során hatalmas kihívást jelent a vízzárás megfelelő kivitelezése. Az egyes munkahézagok tökéletlen illeszkedése ugyanis szabad utat enged a nedvességnek, ami hosszú távon nagyon komoly problémákhoz vezethet. Szerencsére létezik olyan eszköz, ami egyszerűen alkalmazható és garantáltan kifejti hatását.

Ez pedig nem más, mint a duzzadószalag. Ez a speciális alapanyagú szigetelő nem csupán gazdaságos megoldást jelent, de használata sem igényel különösebb előkészületeket. Az iparági innovációknak köszönhetően egy mai, modern duzzadószalag minden követelménynek megfelel. Ez azt jelenti, hogy kellő mértékben öninjektáló, azaz a felhelyezést követően kitölti a rendelkezésre álló réseket, repedéseket. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy teljes mértékben elzárhatjuk vele a felületi-, illetve a talajvíz útját. Applikálás előtt azonban nagyon fontos szem előtt tartani, milyen tényezőkre kell nagy hangsúlyt fektetnünk a hosszú távú sikeresség érdekében.

Természetesen elengedhetetlen, hogy kizárólag a legjobb minőségű duzzadószalag mellett tegyük le a voksunkat. Vizsgáljuk az alaktartó képességet – ez főképp a nyári, melegebb időszakban kardinális -, illetve az anyagösszetételt is, hiszen minél nagyobb arányban tartalmaz szervetlen alkotóelemeket a duzzadószalag, annál kevésbé kell annak korai elöregedésétől tartanunk. Emellett az is befolyásoló tényező lehet, milyen módszer segítségével tervezzük rögzíteni a szigetelőanyagot. A ragasztás egy igen komfortos megoldásnak tekinthető, ám ügyelni kell a zárványok elkerülésére és minden esetben csak tiszta felülettel dolgozzunk, különben nem szigetel majd megfelelően a szalag. Mechanikai rögzítés esetén ezek a szempontok nem mérvadók, ugyanakkor itt a kellő mértékű ráhagyásra kell figyelnünk, a duzzadás miatt. Amennyiben ezt elmulasztjuk, az a beton megrepedezését okozhatja.