A minőségi zsaluanyag biztos alapot ad kivitelezés során

Alapok, oszlopok, illetve falazatok kialakítása során kardinális jelentőséggel bír a friss beton kiöntésének precizitása. Megfelelő tartószerkezet alkalmazásával ez a folyamat jelentősnek leegyszerűsíthető, ám ahhoz, hogy sikerrel járhassunk, nagyon alaposan át kell gondolnunk, pontosan milyen módozat használatával érhető el a kívánt eredmény.

Kulcsfontosságú a legoptimálisabb zsaluanyag megválasztása is. Tudniillik amennyiben a terhelés mértékét esetlegesen alábecsüljük, akkor az a beton deformálódásához vezethet, ami az egész struktúrát veszélyeztetheti. Ezért aztán szerencsés inkább túlbiztosítani magunkat és a lehető leginkább strapabíró megoldást választani. A fa zsaluanyag épp emiatt csak a kisebb építési munkálatok esetében ajánlott. Ugyan ez tekinthető a klasszikus változatnak, hiszen már nagyon régóta, széles körben alkalmazzák, a nedvesség és a nyomás hatására alakvesztés léphet fel, ami komoly kockázattal járhat. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor inkább egy jóval strapabíróbb alternatíva mellett tegyük le a voksunkat.

Ilyen például a szintén rendkívül elterjedt acél zsaluanyag. Ipari méretű beruházások során is rendszeresen használják, hiszen nagyon masszív tartószerkezet készíthető a segítségével és még a legnagyobb terhelés esetében is remekül helytáll. Ugyanakkor nagy tömege és relatíve magas költsége olykor ellenjavalttá teszi. Ilyenkor a műanyag is jó választás lehet, hiszen a deformálódás itt nem jelent valós kockázatot, mindamellett pedig ez a zsaluanyag számtalanszor újra felhasználható, ezáltal roppant gazdaságos. Amennyiben a korrózió komoly dilemmát jelent és a lehető legmasszívabb megoldás mellett határoznánk, dönthetünk úgy, hogy alumínium zsaluzást alkalmazunk. Ez a módozat könnyű, ám rendkívül időtálló és még az állandó nedves környezet sem kezdi ki.