Mi mindent érdemes tudni a munkaerő közvetítés kapcsán?

A vállalatok számára az újabb munkaerő megtalálása rendkívül nehéz, összetett feladat. A HR részlegen dolgozó munkatársak gyakran eleve túlterheltek, így nem könnyű a toborzás, főleg, ha nagyobb létszámú munkaerőre van szükség vagy az adott pozíció betöltéséhez speciális szaktudású munkatársat keres a vállalat.

Munkaerő közvetítés nagy segítséget nyújthat, ha a vállalat szeretné egyszerűen lebonyolítani a munkavállalók alkalmazását. A toborzás egy összetett, többlépcsős folyamat, mely nagyon sok időt és energiát emészt fel. Egy eleve leterhelt HR részleg esetében nagyon nehéz a hatékony toborzás kivitelezése. Emiatt sok vállalat inkább egy külső HR szolgáltatót bíz meg a feladattal, melynek köszönhetően hatalmas teher kerülhet le a belső HR csapat válláról. Manapság gyakran hallani a munkaerő közvetítés, illetve a munkaerő kölcsönzés kifejezéseket, azonban csak kevesen tudják, hogy a kettő között valójában mi a különbség. Gyakorlatilag mindkettő esetében egy harmadik szereplő bevonásával találja meg a munkáltató a megfelelő munkavállalót.

A munkaerő közvetítés során a munkáltató azzal bízza meg a közvetítő céget, hogy a szóba jöhető legjobb jelölteket keresse meg a meghirdetett pozíciókra, vagyis főleg a kiválasztásban van nagy szerepe a harmadik félnek. Ekkor minden olyan feladatot magukra vállalnak, amelyek a kiválasztásban segítik a munkáltatót. Ilyen például az álláshirdetés készítés, interjúztatás, hogy végül az adott pozícióra legmegfelelőbb személyt lehessen tovább küldeni a munkáltatóhoz. Fontos megjegyezni, hogy a munkavállaló a munkáltatóval köt szerződést, ami azt jelenti, hogy a munkaerőközvetítő cég pusztán közvetítői szerepet tölt be. Ennek megfelelően az adminisztrációs folyamatokat is a munkáltató végzi.