Levegő-víz típusú hőszivattyú – Mik az előnyei és a hátrányai?

A levegő-víz hőszivattyú igazán praktikus, így nem csoda, hogy sokan szimpatizálnak ezzel a típusú fűtési alternatívával, mivel levegőfűtő, hűtő és vízmelegítő gyanánt is működnek. Ezáltal alacsonyabbak lesznek a költségek. Valóban jó ez a rendszer vagy, jobb lenne, ha külön lennének ezek a funkciók?

Ha bővebb információkat akar megtudni a levegő-víz típusú hőszivattyúkról akkor nézze meg itt! Ha már pro és kontra, akkor kezdjük az előnyökkel! Talán a legkiemelkedőbb előny, hogy a víz melegítéséhez nem kell másik rendszert telepíteni. Ennek oka nem más mint, hogy a levegő hőszivattyúja meleg víz előállításához újrahasznosítja a légszivattyú hűtőközegében csapdába esett hőt. Tehát ez annyit tesz, hogy melegvíz mentes, mert a rendszer fűtési és hűtési funkcióinak melléktermékét használja melegvíz előállításához. Összességében a levegő hőszivattyúk általában energiahatékonynak mondhatók, ami azt jelenti, hogy nem kell aggódnia az energiaszámlájának gyors növekedése miatt. A másik nagy előny, hogy a levegő-víz típusú hőszivattyú egyedi felszerelése csökkenti az üzemeltetési és közüzemi költségeket a klasszikus hőszivattyúkkal szemben.

Azonban az előnyök mellett hátrányokkal is rendelkezik a levegő-víz típusú hőszivattyú. Az egyik ilyen hátrány, hogy az ilyen típusú hőszivattyúk csak olyan helyeken igazán hatékonyak, ahol a hőmérséklet nem esik 5 Celsius fok alá. Ahol igazán hideg a tél, ott észre lehet venni a hőszivattyú rendszer hatékonyságának jelentős csökkenését. Szintén hátrány, hogy egy igazán hideg tél idején a szivattyúfűtés nem működik úgy, ahogy kellene, így kénytelen hideg vízben zuhanyozni. Bővebb információkért látogasson el a futes-gazszereles.hu weboldalra!