Komoly probléma a D vitamin hiánya!

A szervezet mikrotápanyagokkal való tökéletes ellátottsága nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy egészségünket hosszú távon is sikerüljön megőrizni.  Kevesen tudják, de létezik egy olyan vitamin, amelyről ugyan kevés szó esik, ám jelentősége annál nagyobb. Nem más ez, mint a napsütés hatására beinduló D-vitamin termelés.

A D vitamin hiány a lakosság nagy részét érinti a tél végi időszakban. Ennek tipikus jele a tavaszi fáradtság, hiszen a hideg téli időszakban nem jut a szervezet megfelelő mennyiségű napfényhez. Az is megkérdőjelezhető, hogy nyaranta rendelkezünk-e  a szükséges tartalékokkal, hiszen napjainkban rendszerint felhívják a figyelmet a szakemberek a napozás veszélyeire. Dönthetünk tehát, hogy a bőrt károsító napfény vagy D vitamin hiány? Ésszerű napozással, megfelelő táplálkozással és persze minőségi étrend kiegészítőkkel hozzájuttathatjuk a szervezetet a szükséges D-vitaminhoz. S hogy mégis miért olyan fontos ez?

Nem csak a tavaszi fáradtság tudható be a vitaminhiánynak, hanem olyan problémák is melyek a csontokat érintik. A csontritkulás, valamint a csontok deformációja szintén visszavezethető a D vitamin hiányára. Egyes kutatások arra is rávilágítottak, hogy a daganatos megbetegedések is megelőzhetőek a megfelelő D vitamin ellátottsággal. Hasonlóképpen jótékony hatással van a D vitamin a közérzetre és az immunrendszer állapotára. Természetes formában a májban, a tojásban, a különféle gombákban és a tengeri halfélékben fordul elő a vitamin, így ezeket mindenképpen megéri beiktatni a mindennapi táplálkozásba. Az étrend kiegészítők között is érdemes úgy keresgélni, hogy a D vitaminszintet megfelelően sikerüljön beállítani a téli, napfényben szűkölködő hónapokban is. Már egy egyszerű vérvétellel is megállapítható, hogy rendelkezünk-e elegendő D-vitaminnal.

Vélemény, hozzászólás?