Hogyan komposztáljunk és milyen hibákat kerüljünk el kezdőként?

Amennyiben családi házban élünk és a nagy telek egy részén szeretnénk zöldségeket termeszteni, akkor előbb-utóbb szembesülni fogunk a talajban lévő tápanyagok pótlásának dilemmájával. Természetesen erre a célra alkalmazhatunk akár műtrágyát is, ám a természetesen megoldások sokkal jobbak, ráadásul nem csak olcsóbbak, de emellett könnyedén kivitelezhetők is.

Ehhez mindössze azt kell megtanulnunk, hogyan komposztáljunk eredményesen. Szerencsére a folyamat meglepően egyszerű és némi gyakorlattal már különösebb időt sem vesz igénybe. Első lépésként a megfelelő helyszínt kell kialakítanunk. Szerencsére ma már kaphatók olyan ládák, amik minden szükséges feltételnek tökéletesen megfelelnek, de akár mi magunk is összeállíthatunk egyet. Amikor az a kérdés, hogyan komposztáljunk, akkor a szakértők elsősorban arra hívják fel a figyelmünket, hogy ügyeljünk a megfelelő levegőzésre, ne szárítsuk ki túlságosan az anyagot – azaz ne tegyük ki állandó napsütésnek – és időnként, legalább havonta egyszer, forgassuk át az egészet, jó alaposan.

Ugyanakkor ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan komposztáljunk sikeresen, pontosan tisztában kell lennünk azzal is, milyen alapanyagokat használhatunk és azoknál mekkora arányokat tartsunk. A tökéletes végeredmény ugyanis több összetevőn múlik, ezek közül pedig óriási jelentősége van az összetételnek, ami ideális esetben 3:1 arányban tartalmaz zöldhulladékot és száraz növényzetet. Szintén kardinális szem előtt tartani azt is, milyen termékeket tilos belekeverni az elegybe. Kerülni kell minden szervetlen anyagot, de a hús, a csont és az ételmaradék is inkább a kukában végezze. Szerencsére a leírások igen részletesek és a rengeteg információnak hála könnyű kideríteni hogyan komposztáljunk úgy, hogy már az első alkalommal is kifogástalan legyen az eredmény.