FSH vizsgálat kedvező áron

A follikulusstimuláló hormon az egyik gonadotróf hormon, a másik luteinizáló hormon. Mindkettőt az agyalapi mirigy szabadítja fel a véráramba. A follikulusstimuláló hormon az egyik olyan hormon, amely elengedhetetlen a pubertás fejlődéséhez, valamint a női petefészkek és a herék működéséhez.

FHS vizsgálat várja a nogyogyasz.hu weboldalon, tehát keressen fel minket és kérjen időpontot vizsgálatra még ma. Nőknél ez a hormon serkenti a petefészek-tüszők növekedését a petefészekben, mielőtt az ovuláció során egy petesejt felszabadulna az egyik tüszőről. Emellett növeli az ösztradiol termelést. A férfiaknál a follikulusstimuláló hormon a herék Sertoli-sejtjeire hat, hogy stimulálja a spermiumtermelést (spermatogenezis). A follikulusstimuláló hormon termelését és felszabadulását számos, a petefészkek és a herék által felszabaduló keringő hormon szintje szabályozza. Ezt a rendszert hipotalamusz – hipofízis – ivarmirigy tengelynek nevezzük. A gonadotropin-felszabadító hormon felszabadul a hipotalamuszból, és kötődik az agyalapi mirigy elülső szakaszában lévő receptorokhoz, hogy stimulálja mind a follikulus-stimuláló, mind a luteinizáló hormon szintézisét és felszabadulását. A felszabadult tüszőstimuláló hormon a véráramban száll, ahol a herék és a petefészkek receptoraihoz kötődik. Ennek a mechanizmusnak az alkalmazásával a tüszőstimuláló hormon és a luteinizáló hormon szabályozhatja a herék és a petefészkek működését.

Nőknél, amikor a hormonszint a menstruációs ciklus vége felé csökken, ezt a hipotalamusz idegsejtjei érzékelik. Ezek a sejtek több gonadotropin-felszabadító hormont termelnek, ami viszont arra ösztönzi az agyalapi mirigyet, hogy több follikulusstimuláló hormont és luteinizáló hormont termeljen, és ezeket felszabadítsa a véráramba. A follikulusstimuláló hormon növekedése stimulálja a tüsző növekedését a petefészekben. További részletekért kattintson a nogyogyasz.hu weboldalra.