A legoptimálisabb takarmány baromfik számára

A baromfik esetében, ahogy más haszonállatokra, háziállatokra és az emberre is igaz, hogy a takarmány nagymértékben befolyásolja az állat egészségét, teljesítményét és fizikai erőnlétét. A hideg napokra különösen igaz, hogy a minőségi táplálék elengedhetetlen.

Takarmány akkor a legoptimálisabb, ha nem csak üres kalóriákat tartalmaz, hanem hasznos tápanyagokkal is tele van, például ásványi anyagokkal és vitaminokkal. A gazdák előszeretettel adnak kukoricát az állatoknak, mivel a gabonafélék közül ennek van a legmagasabb glicidtartalma, illetve zsírtartalma is kiemelkedő, vagyis nagyon jó energiaforrás. A baromfi hízlalására, a tojástermelés serkentésére és az izomtermelésre egyaránt nagyon jó hatással van. A csirkék mindenevők, ezért bátran adhatunk nekik állati eredetű takarmányt is. Csak rajtunk múlik, hogy mivel etetjük őket. Az állati eredetű táplálék nagy előnye, hogy jellemzően bőven tartalmaz fehérjét, illetve más értékes tápanyagok is bőven megtalálhatók benne. A napraforgó szintén jó választás lehet, azonban a szakértők ajánlása alapján jobb, ha csak kis mennyiséget adunk belőle az állatnak.

A búza szintén kedvező alternatíva, habár nehezebben emészthető a kukoricánál, viszont a fehérjetartalma sokkal magasabb, így a tojástermelés szempontjából különösen előnyös. Az árpa szintén a nehezebben emészthető takarmányok közé tartozik, emellett a magas rosttartalma miatt nem igazán alkalmas hízlalásra, sokkal inkább eltelítésre. Ezt is kisebb mennyiségben érdemes adni és szigorúan darált formában, ellenkező esetben megszúrja az állat bögyét. Ezenkívül más egyéb takarmány típusok is vannak, melyeket szintén adhatunk a baromfiknak. A magtarhaz.hu webáruházban bővebb információkat is megtudhatunk és a kínálatot is megtekinthetjük!