A kutya jutalomfalat helyes használata

A kutyaiskolába az egyik legfontosabb dolog, amit magunkkal kell vinnünk, az nem más, mint a jutalomfalat. Ezt nem csupán a kutyaoviban és kutyaiskolában, hanem akár otthon is tudjuk használni, azonban az nagyon fontos, hogy ezt helyesen tegyük, különben a kutya könnyen motiválatlanná válhat.

Kutya jutalomfalat kapcsán nem csak az a fontos, hogy milyet vásárlunk, hanem az is, hogy mikor adjuk oda az állatnak. A jutalomfalatnak a nevében is benne van, hogy jutalmazásra használjuk, amikor az eb helyesen hajtotta végre a feladatokat. Ezt azért fontos kiemelni, mert nagyon sokan túl nagy mennyiségben kedveskednek kedvencüknek vagy akár a táphoz keverve adják az állatnak. Holott a jutalomfalatok nem helyettesíthetik a tápot. A termék hátoldalán jellemzően fel van tüntetve, hogy mekkora mennyiséget kaphat az állat napi szinten. Ha folyamatosan jutalomfalatokkal tömjük az állatot, csak, mert olyan cuki vagy aranyosan hozzánk bújt, akkor egy idő után egyáltalán nem lesz motivált, hogy végre hajtsa a parancsokat, hiszen anélkül is megkapja a finomságot.

Ha a jutalomfalatot nem megfelelően használjuk, akkor elveszti funkcióját és nem fogjuk tudni megfelelően tanítani az állatot. Éppen ezért fontos következetesnek lenni. A szakemberek szerint előnyös, ha a különféle feladatok során különféle jutalomfalatokat használunk. A tréningezés során lehetőleg mellőzzük a száraz falatokat, mivel ezeket meg kell rágni, ami sok időbe telik és az állat könnyen megszomjazhat. Ráadásul a belek tekeredése is veszélyt jelenthet. Jobb, ha illatos, nedves falatok mellett döntünk, így az állat sem zökken ki és szívesen veti bele magát a feladatokba, hogy újabb finomságokat érdemeljen ki. Ezenkívül nem feledkezhetünk meg a fogápoló snackekről sem, melyek segítségével az állat akár idős korában is megőrizheti fogai egészségét.