A kémény és annak számtalan előnye

A legtöbb magyar háztartásban a gázzal való fűtést preferálják, ennek ellenére a kandalló újra nagyon divatosnak számít. Tény, hogy egy kandalló bármelyik otthont melegséggel tölt el és igazán hangulatossá varázsolja a teret. Ugyanakkor a cserépkályha is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A kémény előnyeiről itt tudhat meg többet! A legtöbb lakásban van valamilyen elsődleges fűtés, ugyanakkor a másodlagos fűtések is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amik közül kitűnnek a kandallók és a kályhák. Ezekről érdemes tudni, hogy az egész lakás befűtésére általában nem alkalmasak, ellenben, ha pont az a cél, hogy egy-két lakást felmelegítsen, akkor arra tökéletesek. Azonban nem mindig voltak ezek másodlagosak, egykor elsődleges fűtési alternatívaként funkcionáltak. Egy felmérés rámutatott, hogy hazánkban a háztartások öt százaléka kandallót, míg hat százalék cserépkályhát használ fő fűtési alternatíva gyanánt. Mivel fával való fűtésről van szó, így a keletkező égésterméket el kell vezetni, amire a legjobb módszer a kémény.

Ha rendelkezik kéménnyel viszont nem használja, akkor talán már megfordult a fejében a gondolat, hogy érdemes volna lebontani. Ezt nem feltétlenül ajánljuk, ugyanis a kémény növelheti a ház értékét, ha szeretné eladni. Különösen abban az esetben, ha kályhát vagy kandallót szeretnének beépíteni. Természetesen a kémény tekintetében az sem mindegy, hogy milyen anyagból készül, ugyanis nagy terhelést is bírnia kell. Ez azért fontos, mert minden egyes begyújtáskor hősokk keletkezik. Falazott kémény esetén a téglákat összetartó habarcs akár meg is repedezhet, így pedig a füstelvezetés hatásfoka csökken. Tehát a kémény igen csak hasznos, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagból készül.