A hűtővíz és a nyár kapcsolata!

A nyári autóhasználat nem csak a megfelelő gumikat, vagy a gépjármű melegre történő felkészítését követeli meg, hanem bizony a motor folyamatos és hatékony hűtését is. Ha erről nem gondoskodunk, annak nem csak a komfortos autózás, de bizony a motor épsége is kárát láthatja.

A hűtővíz és a nyár kapcsolata minden autós számára egyértelmű, hiszen nem ismeretlen az a szituáció, amikor a dugóban hosszas várakozás során a hűtővíz felforr. Nagyon fontos tehát, hogy mindig a megfelelő mértékű hűtést kapja a motor. Erről egy egész hűtőrendszer gondoskodik, de arra is ajánlott figyelni, hogy a hűtőfolyadékból soha ne hiányozzon. S hogy milyen folyadékról van szó esetében? A hűtőrendszerben egy olyan glikollal és különféle vegyszerekkel kevert folyadék található, amely nem tiszta víz, s pótlására folyamatosan ügyelni kell. A folyadék szerepe kettős, ugyanis nem csak a víz magasabb forrási pontját és alacsonyabb fagyási pontját teszi lehetővé, de védi az egész rendszert a korróziótól is. Mindezeknek előnyeit pedig télen és nyáron egyaránt érezhetjük.

Előfordulhat, hogy a motor a megfelelő hűtés hiányában extrém hőmérsékletűre melegszik. Ezért a legtöbbször a kevés hűtőfolyadék tehető felelőssé. Ha teljesen kifogyott, akkor megéri szervizbe menni, ha viszont csak hiányzik belőle, úgy saját magunk is megoldhatjuk a pótlást. Ha útközben vagyunk, és nem áll rendelkezésünkre megfelelő hűtőfolyadék, akkor a desztillált víz is megteszi egy ideig. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a töltéssel meg kell várni a motor kihűlését, ellenkező esetben akár égési sérülést is szenvedhetünk. A fokozatos adagolásra egyébként is ajánlott ügyelni, így elkerülhető, hogy a motorban valami megrepedjen a hirtelen hőmérséklet-változás hatására. Figyeljen mindig a hűtővíz mennyiségére, és szükség esetén guruljon be a szervizbe a pótlásra!

Vélemény, hozzászólás?