A bálacsomagoló segítségével könnyedén megóvhatjuk a takarmány állapotát

Az olyan országokban, ahol a nyár hosszú és az átlagosnál jóval szárazabb, a legtöbbször nem jelent túl nagy kihívást a szálas takarmány megfelelő raktározása. Ám az északi régiókban ez már jó ideje komoly dilemmát jelent, arról nem is beszélve, hogy a klímaváltozás hatására ez ma már bárhol megnehezítheti a dolgunkat.

Ennek hatására a bálacsomagoló gépek egyre nagyobb térhódítása figyelhető meg. Ez igen egyszerű okra vezethető vissza, hiszen a hermetikusan lezárt köteg hosszú ideig megőrzi optimális nedvességtartalmát, így nem kell tartani annak idő előtti kiszáradásától, vagy épp elrohadásától. A becsomagolás ugyanakkor csak gépek segítségével oldható meg szakszerűen és gyorsan. Egy bálacsomagoló teljesen automatizáltan végzi el a folyamatot és akár olyan berendezést is vásárolhatunk, ami nem csak a fóliázást oldja meg, de egyben a bálázást is megcsinálja. Nagyobb volumenű állattartás – és földművelés – esetében ez pedig sorsdöntő befolyással bírhat, hiszen amellett, hogy biztosak lehetünk a takarmány minőségében, rengeteg időt is megspórolhatunk.

Azt azonban feltétlen érdemes szem előtt tartani, miszerint a bálacsomagoló gépek kínálata ma már hazánkban is hatalmas. Ezért aztán nagyon alapos megfontolást igényel, hogy végül biztosan a számunkra legoptimálisabb konstrukció mellett tegyük le a voksunkat. Elsőként azt a kérdést érdemes körbejárni, hogy csoportos, vagy egy darabos bálacsomagoló berendezésre van-e szükségünk. Ezt követően érdemes meghatározni, miszerint önálló gépet célszerű inkább vásárolnunk, vagy az adott modell esetében elvárás, hogy egyúttal a bálázást is elvégezze. A már rendelkezésre álló géppark tükrében azt már aránylag könnyedén eldönthetjük, hogy a traktorra függeszthető, hidraulikus rendszerről hajtott, vagy épp önálló motorról üzemelő változat az optimálisabb számunkra.