Valóban kellőképp hatásosak az EGR adalékok?

Úton-útfélen arról hallani, hogy a környezetvédelem mennyire fontos. A környezetvédelemnek fontos részét képezi, hogy az utakon közlekedő gépjárművek által kibocsátott káros anyag kibocsátását csökkentsük Ennek megoldására az Európai Unió több lépcsőben szigorodó szabályrendszert dolgozott ki.

Az EGR szelepről és adalékokról bővebb információkért katt ide! Annak érdekében, hogy az autógyártók meg tudjanak felelni az egyre szigorodó szabályozásoknak, fejlesztésekbe kezdtek, melynek eredményeként létrejött az EGR szelep. Az EGR szelep a kipufogócső és a szívócső között elhelyezkedő alkatrész, amelynek az a feladata, hogy a kipufogóból kiáramló gázt visszavezesse a szívótorokba, amelynek következtében csökken az égéshő és így kevesebb káros nitrogén-oxid keletkezik. Az EGR szelep alkalmazása nagyon fontos lépés a környezetvédelem kapcsán, viszont sajnos ez sem jelent teljes megoldást a problémára. Az EGR szeleppel a kipufogógáz körülbelül ötödét-hatodát lehet ártalmatlanná tenni. Ha nagyobb arányú visszavezetésre kerülne sor, az a gépjármű teljesítményének romlásához vezetne.

Az EGR szelep a ma forgalomba kerülő összes modern autóba beszerelésre kerül, akár benzines, akár dízeles autóról van szó. Akár csak más alkatrészeket, úgy az EGR szelepet is le kell cserélni bizonyos időközönként. Sajnos az EGR szelep cseréje meglehetősen költséges. Azt senkinek sem javasoljuk, hogy költség csökkentés gyanánt kiiktassa az EGR szelep használatát, mivel így nő a károsanyag kibocsátás. Ilyen autóval nem szabad közlekedni, ráadásul borítékolható, hogy az autó nem fog átmenni a műszaki vizsgán. Nem csak a szabályok, hanem a kibocsátás ellenőrzése is egyre szigorúbb. A rosszul működő EGR szeleppel való közlekedést sem ajánljuk, mivel menet közben rángat a motor, a teljesítmény pedig csökkenhet.