Rázuhanás esetén a védősapka megóvhat a komolyabb sérülésektől

Világszerte komoly kihívást jelent az építőiparban tapasztalható munkakörülmények biztonságosabbá tétele. A statisztikai adatok alapján hazánkban is ebben az ágazatban történik arányaiban a legtöbb, súlyos kimenetellel végződő baleset, amit leggyakrabban a munkavédelmi felszerelések hiánya okoz. Kellő odafigyeléssel azonban ez az állapot jelentősen javítható.

Kiálló acélvégek kapcsán például a védősapka használatával érhetünk el megnyugtató eredményeket. Alternatívaként profilokat is használhatunk, ám gyakorta egyesével kell takarni a rudakat, ilyenkor a kupak jelenti a legoptimálisabb megoldást. Annak érdekében, hogy az eszköz elérje célját, bizonyos tényezőkre mindenképpen nagy figyelmet kell fordítanunk. Az egyik ilyen a beszerzési forrás, illetve a választott védősapka modellje. Mint ahogy azt több munkavédelmi felszerelés kapcsán is tapasztalhatjuk, létezik olcsóbb, akár egyszer használatos kivitel és dönthetünk egy tartósabb megoldás mellett is. Itt mindenképpen az utóbbival járunk jobban.

Ennek több oka is van. Egy minőségi védősapka ugyanis rendelkezik azokkal a tanúsítványokkal, amik alapján biztosak lehetünk benne, hogy probléma esetén a kiegészítő ellátja majd a feladatát. Ez a gyakorlatban általában azt jelenti, hogy három méteres magasságból történő rázuhanás esetén is kellő védelmet biztosít a súlyos sérülésekkel szemben. Emellett azt sem szabad elfelejteni, miszerint egy ilyen védősapka masszív felépítéssel és menetes belső résszel rendelkezik. Ennek köszönhetően újra felhasználható, ami hosszú távon igen költséghatékonnyá teszi. Ügyelnünk kell azonban arra is, hogy alkalmazása soha ne maradjon el. Munkáltatóként, építésvezetőként ez a mi feladatunk, ám munkavállalóként is érdemes rendszeresen ellenőrizni a felhelyezett védősapka meglétét és állapotát.