Mire figyeljünk kültéri műfű alkalmazásánál?

A családi háznak vitathatatlan előnyei vannak, hiszen nem vagyunk bezárva a négy fal közé és amennyiben az időjárás engedi, akkor bármikor kiülhetünk a teraszra, illetve a kertbe sütögetni, vagy csak beszélgetni egy jót. Ám egyáltalán nem mindegy, mennyi plusz munkával jár a karbantartás és ez bizony a burkolatok tekintetében különösen lényeges kérdés.

A kültéri műfű talán az összes lehetséges megoldás közül az egyik legkényelmesebb. Noha sokaknak a kifejezés hallatán még mindig az ezredforduló környékén elterjedt, rövidszálú, durva felületű változatok jutnak eszébe, ma már sokkal élhetőbb modellekkel rukkolnak elő a gyártók. A kültéri műfű kínálat javát ugyanis a több centiméteres szálhosszal rendelkező darabok adják, ezek pedig nem csak kinézetre, hanem tapintásra is pontosan olyanok, mint a valódi gyep. A különbség csupán annyi, hogy a telepítés és a karbantartás jóval egyszerűbb, hiszen a kültéri műfű alig igényel némi odafigyelést. Ezzel együtt mind vásárláskor, mind pedig telepítéskor ajánlott nagyon körültekintően eljárni.

Elsőként azt kell meghatároznunk, mekkora területen szeretnénk alkalmazni a burkolatot. Egy nagyobb udvar esetében arra mindenképpen érdemes felkészülni, hogy a kültéri műfű aránylag magas bekerülési költséggel jár. Ugyanakkor feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint ez egy egyszeri kiadás, ami hosszú távon sokszorosan megtérül. Tudniillik míg a hagyományos gyep folyamatos ápolást, nyírást és öntözést igényel, addig a kültéri műfű kapcsán ilyesmire nem lesz szükség. Csupán arra kell figyelnünk, hogy a telepítést megelőzően elegyengessük a talajt és kizárólag olyan felületre helyezzük a burkolatot, ami elvezeti a felesleges nedvességet. Emiatt tanácsos egy prémium minőségű modell mellett letenni a voksunkat, hiszen egy ilyen évtizedekig időtálló lesz majd.