Mikor válik szükségessé a dobegység cseréje?

Annak érdekében, hogy hosszú időn keresztül teljes megelégedéssel használhassuk lézernyomtatónkat, időnként bizonyos alapvető karbantartási feladatokat mindenképpen el kell végeznünk. Erről sokan elfeledkeznek, hiszen amíg a gép teszi a dolgát, addig általában nem szívesen nyúlunk hozzá és bontjuk meg. Ugyanakkor ezzel azt kockáztatjuk, hogy épp a legrosszabb pillanatban lép fel valami probléma, akkor pedig már nem tudunk azonnal úrrá lenni a helyzeten.

Tipikusan kevés figyelem irányul például a dobegység állapotára. Kevésbé tapasztalt tulajdonosok gyakran nem is tudják, hogy mennyire kardinális jelentőséggel bír ez az alkatrész, pedig az elkészült dokumentumok és képek elsősorban ennek a perifériának köszönhetők. A lézernyomtató egyik legnagyobb előnye a sebessége és az alacsony üzemeltetési költsége. Ezt a technológia sajátosságaival éri el, hiszen tinta helyett a festékpor ráégetésével alkotja meg a nyomatot. Ezért a műveletért a dobegység felelős, méghozzá úgy, hogy a lézersugárral erre felrajzolt negatív töltésű képre tapad rá az ellentétes polaritású por és innen kerül végül a papírra.

Emiatt aztán rendkívül fontos, hogy a dobegység állapota teljes mértékben kifogástalan legyen. Szerencsére a mai modern gépek esetében nincs szükség arra, hogy ezt külön figyelemmel kísérjük. A nyomtató szoftvere ugyanis ezt megteszi helyettünk és ahogy a tonerek ürülése kapcsán, úgy a dobegység élettartamának végéhez közeledve is kapunk erről jelzést. Amennyiben ez valamiért nem történne meg, akkor időnként vizsgáljuk át alaposan a kinyomtatott oldalakat és ha olyan hibát észlelünk, ami minden dokumentumon ugyanott található, akkor jó eséllyel a dobegység lesz a ludas. Gyártónként és típusonként eltérő, hogy mekkora kapacitással számolhatunk, de a szakemberek általában azt javasolják, hogy 3-4 garnitúra tonert követően már szerencsés cserélni a dobot is.