Miért rozsdásodik az akkumulátor saru?

Nagyon gyakran, ha az akkumulátor tönkremegy, akkor az autótulajdonosok mindenre gondolnak, csak épp az akkusaruk korrodálódására nem. Pedig nagyon gyakori, hogy emiatt nem tud az elektromos energia áramolni. Ahhoz, hogy az áram szabadon áramoljon, fém-tiszta érintkezők szükségesek.

Az akkumulátor saruk rozsdásodásáról itt tudhat meg bővebb információkat! Már kémia órán is megtanultuk, hogy a korrózió a fémes anyagok ellensége. Ahhoz, hogy a folyamat kialakuljon elektrolitra és oxigénre van szükség. Az akkumulátorokra alapvetően háromféle korrózió jellemző. A galvanikus korrózió során a saru és a pólus két típusú fémanyaga találkozik, ami miatt bekövetkezik a korrózió folyamata. A légköri korrózió esetében az alkatrészből kiáradó savas kigőzölgés miatt alakul ki a folyamat. Az előbb említett kétféle korrózió esetében a drótkefés sarutisztítás tisztítás jelenthet megoldást a probléma ellen. Viszont nem csak akkor léphetünk, ha már megtörtént a baj, ugyanis a megelőzésnek is fontos szerepe van, még pedig a webáruházakban kapható korróziógátló ápolószereknek, amiknek köszönhetően meghosszabbíthatjuk az akkumulátor élettartamát.

Az akkumulátort érintő korrózió harmadik fajtája, amikor a korrózió elektrolitikus, tehát a folyadék szivárogni kezd. Ez főleg akkor jellemző, amikor túl sok ioncserélt folyadékot töltünk bele. Szerencsére egy kis odafigyeléssel ezt is meg lehet előzni. Nagyon sok esetben a figyelmetlenség vagy a hanyagság okozza az akkumulátor saru rozsdásodását, így, ha hosszúéletű akkumulátort szeretnénk, akkor fontos, hogy odafigyeljünk az utántöltésre és a megelőzésre. Ha bővebben szeretne tájékozódni a témában, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a ka-autoszerviz.hu weboldalra, ahol minden fontos információ megtalálható egy helyen!