Mi lehet az oka, hogy rendben van az akkumulátor, mégsem indul az autó?

Bárkivel előfordulhat, hogy reggel sietve beül az autóba, különösen késés esetén, elfordítja a slusszkulcsot, azonban az autó a berregő, kerregő hangok kiadásán kívül semmit nem reagál. Ha az akkumulátorról biztosan tudjuk, hogy rendben van, akkor vajon mi lehet a probléma?

Ha nem indul az autó, akkor a lehetséges hibák kapcsán ezen a linken érhet el bővebb információkat! A legtöbb autós számára rendkívül egyszerűnek tűnik az autó indítása. Elfordítjuk a slusszkulcsot, felbőg a motor és már indulhatunk is. Valójában a művelet ennél jóval bonyolultabb és számos alkatrész közös munkája szükségeltetik hozzá. Az indításhoz elengedhetetlen az önindító, generátor, akkumulátor, valamint gyújtás különféle alkatrészeinek együttes munkája. Az indítórendszer legkomplexebb eleme az önindító, mely a slusszkulcs elforgatását követően lép működésbe és megpörgeti a lendkereket, ami a dugattyúkat hozza mozgásba. Ha az önindító hibásodott meg, annak több jele is lehet. Ha a slusszkulcs elfordításakor zümmögő hang hallható, akkor valószínűleg áram alatt van az eszköz, azonban mégsem jut elég energiához. Ennek hátterében a rosszul feltöltött akkumulátor, illetve az indító rendszer elektromos csatlakozásainak korróziója, elhasználódása állhat.

Ha a motortér felől kerregő hang hallható, akkor az önindító fogaskereke valamilyen okból kifolyólag nem kapcsolódik a lendkerékhez. Ennek oka általában az indító mágnestekercsének nem megfelelő működése. Ha biztosak vagyunk benne, hogy az önindító és az akkumulátor is tökéletesen működik és biztosan nem ezekkel van gond, akkor valószínűleg a generátor lesz a ludas. Ennek feladata, hogy azt az energiát, melyet a gépjármű elhasznál működés közben, visszatöltse az akkumulátorba. Ha nem megfelelően működik, akkor az akkumulátor rövid időn belül lemerül.