A regisztrációs matrica pótlása

Sokan nem is sejtik, mennyire fontos az autó szélvédőjén található regisztrációs matrica. Enélkül ugyanis nem közlekedhetünk szabályosan, mivel, ha egy rendőri igazoltatás során kiderül, hogy nincs meg, akkor az a forgalmi engedélyünkbe kerülhet. Mit tehetünk, ha valamilyen okból nincs meg a matrica?

A regisztrációs matrica kapcsán ide kattintva tudhat meg bővebb információkat! A kétezres évek eleje óta egy matricát kell ragasztani szélvédőre, melyet a rendszámtáblával egyetemben kapunk meg. A kitalálói szerint azért előnyös, mert így a jármű a rendszám elvesztése esetén is beazonosítható és az autólopások számát is vissza lehet fogni. Ha egy rendőri igazoltatás során kiderül, hogy nincs meg a regisztrációs matrica, akkor a rendőröknek át kell nyújtanunk a forgalmit, mi pedig sétálhatunk vagy buszozhatunk haza. Kivéve abban az esetben, ha papírokkal tudjuk igazolni, hogy a hiányzó matrica épp beszerzés alatt van. A biztonság kedvéért érdemes egy jó minőségű fotót készíteni a matricáról, mivel a sérült darab pótlására ezt is elfogadják.

A folyamat határideje a kérvényezéstől számítva huszonegy nap. Ez idő alatt kapunk egy hivatalos papírt, amely igazolja a hatóság előtt, hogy miért hiányzik a matrica. Gond akkor van, ha nem vesszük észre, hogy hiányzik a matrica vagy észrevesszük és nem foglalkozunk vele. Ebben az esetben ugyanis, ha bevonják a forgalmit, akkor kénytelenek leszünk újra forgalomba hozni az autót. Ez meglehetősen drága mulatság, ráadásul harmincezer forintos büntetésre is számíthatunk, így kétségkívül mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ha hiányzik a regisztrációs matrica, akkor mielőbb gondoskodnunk kell a pótlásról, különben komolyan megüthetjük a bokánkat. Jobb nem kockáztatni és időben sort keríteni a pótlásra.