A cPanel kiváló felhasználói élményt biztosít

Szakemberként egy webkiszolgáló esetében a funkciók és a megbízhatóság a két legfontosabb szempont, ám laikus felhasználóként ezekkel mit sem érünk, ha a kezelőfelület átláthatatlan és túlbonyolított. Erre a gondolatmenetre a fejlesztők is rádöbbentek már évtizedekkel ezelőtt, így a nagyközönség számára is elérhető rendszereknél kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek a komfortos használhatóságra.

Az elérhető alternatívák közül végül megérdemelten a cPanel vált az egyik legsikeresebbé. Az első kiadás még 1996-ban készült el, igaz, ekkoriban még csak annak a cégnek az ügyfelei használhatták, amely számára az amerikai vállalat elkészítette a cPanel szoftvert. Az ezt követő években pedig újabb és újabb kiadások láttak napvilágot, amik egyre több újdonságot tartalmaztak. A fejlesztés során kiemelt hangsúlyt kapott az automatizálás, ami nem csak a kezdő felhasználók dolgát könnyítette meg jelentősen, de segítségével a szakemberek is rengeteg időt megspórolhattak. Napjainkban pedig tárhely esetén a cPanel számít a legkézenfekvőbb alternatívának, így a szolgáltatók repertoárjában központi szerepet is kap.

Mielőtt azonban megrendelnénk egy ilyen szolgáltatást, feltétlenül vizsgáljuk meg a legfőbb szempontokat. Az egyik ilyen a cPanel mellé járó tárhely területe. Ugyan ez a későbbiekben is módosítható és bizonyos projektek esetében nem is jár túl nagy kellemetlenséggel, ha menet közben betelne a tárterület, ám például egy üzleti célú honlap kapcsán az ebből fakadó kiesés akár komoly veszteséget is termelhet. Ugyancsak fektessünk nagy figyelmet arra is, hogy a szükséges kiegészítő lehetőségek a rendelkezésre állnak-e. A cPanel egyik legnépszerűbb ilyen csomagja a Fantastico, aminek a segítségével számtalan alkalmazás feltelepítése automatizálttá válik, ez pedig sokkal komfortosabbá teszi a használatot.