Tudnivalók a magnéziumhiányról

Ahhoz, hogy az emberi szervezet kiegyensúlyozottan fejlődjön és jól működjön, szüksége van bizonyos vitaminokra, ásványi anyagokra, rostokra, stb. Vannak olyan ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet működéséhet. Ilyen például a magnézium is, amely az egyik legfontosabb ásványi anyag az emberi szervezetben.

A magnéziumhiány egy olyan probléma, amely elég gyakran előfordul ugyan, de nagyon nehéz diagnosztizálni, mivel számos különböző tünetet és egészségügyi problémát okozhat. Magnéziumhiányt általában az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a különböző élvezeti cikkek (alkohol, cigaretta, drogok) fogyasztása okozhat. Általában kevés a táplálékkal bejutó magnézium a szervezetbe, mivel az állati eredetű élelmiszerek kevés magnéziumot tartalmaznak. Az azonban, hogy kinek mennyi magnéziumra van szüksége, több tényezőtől is függ, például az életkortól, a nemtől, várandós egy nő vagy szoptat-e, versenyszerűen sportoló-e az adott személy, stb. Az osimagnezium.hu weblapról tájékozódhatunk a magnéziummal kapcsolatban. A magnézium összesen mintegy 300 különböző biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetben és közel fele a csontokban tárolódik, csak kevés mennyiség kering a vérben.

Léteznek azonban olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy a szervezet magnéziumhiányban szenved. Az első és leggyakoribb jel az izomproblémák, mint például görcs, szorongás, fájdalom vagy izomfeszülés. Ez lehet fájdalmas lábszárgörcs vagy az izmok rángatózása a szem alatt. A magnéziumhiány okozhat idegrendszeri problémákat is, a szorongás, görcsölés, a feszültség és a fáradékonyság, mind a magnéziumhiány jelei. Okozhat szívproblémákat is, mint például szívritmuszavart és izomgörcsöt. Fog- és csontproblémák is gyakran kialakulhatnak magnéziumhiány esetén, valamint okozhat még hormon-egyensúlyhiányt is.