Törött spirálrugóval lehet-e közlekedni?

A spirálrugó a futómű szerves részét képezi. Feladata, hogy biztonságossá tegye az utazást, az autót az úton tartsa. Ez az eszköz támasztja alá az autó súlyát és tartja ideális magasságban a karosszériát. A lengéscsillapítóval karöltve igyekszik az úthibák okozta hatásokat kontrollálni.

Csupán egy kattintás, és máris tovább olvashat az alkatreszek.hu oldalon arról, hogy mégis milyen problémák merülhetnek fel a spiráldugóval. Ez a kis szerkezet sajnos az idő múlásával mindenképp megérik a cserére, mivel állandó használatban van, s ettől eldeformálódhat, rosszabb esetben eltörhet, és javítani nem lehet, csak cserélni. Szerencsére az alkatreszek.hu webáruházban kiváló minőségű gyártmányokra lehet szert tenni, ráadásul nagyon kedvező áron. Mivel az autók nagyon jól összehangolt szerkezetek hatalmas egysége, így szinte egyértelmű, ha egy alkatrész meghibásodik, nagy valószínűséggel a vele kontaktban lévő szerkezettel is gond lesz és így tovább. Jelen esetben a spirálrugó a lengéscsillapító jó barátja, így egyik hiba hozadéka, hogy a másik is előbb-utóbb tönkremegy. A problémás lengéscsillapítónak a következő jelei lehetnek: olajszivárgás, az autó labilitása, a fékút megnövekedése, elhasználódott gömbfejek, stb. Ha már a folyamatos kopogást hallja az autó használója, nagy a baj.

A lengéscsillapító javítható probléma, míg a spirálrugónál erre nincs lehetőség! A spirálrugó komoly igénybevételnek van kitéve, hisz a gyakran felverődő eső, sár folyamatosan rombolja az eszköz védőrétegét, ez pedig idővel rozsdásodáshoz vezet, ami pedig előbb-utóbb a törést eredményezi. Ha eltört az autó spirálrugója, általában feltűnően megül a kocsi, pláne, ha a csomagtartó vagy az utastér tele van. Ilyenkor nincs idő a késlekedésre, irány a szerelő! A csere során kapásból két spirálrugóval kell számolni, ugyanis az egy tengelyen lévő rugóknak egyforma állapotban kell lenniük, mert így tudják biztosítani megfelelő lengéscsillapítást és a karosszéria magasságát. Egy szó, mint száz, törött spirálrugóval lehet közlekedni, de nagyon balesetveszélyes, ráadásul a körülötte lévő alkatrészek romlását is eredményezheti. Ennek fényében mindenképp az a biztonságos és költséghatékony, ha a meghibásodás észrevételét követően azonnal cserélve van!