Tisztításnál figyelni kell a Zippo öngyújtó anyagára is

Noha egyes használati tárgyaink kapcsán a funkcionalitás az elsődleges tényező, esztétikai, illetve állagmegőrzési szempontból is kardinális jelentőséggel bírhat, hogy az előírásoknak megfelelően elvégezzük a szükséges karbantartásokat.

Elsőre talán nem is gondolnánk, ám ez a helyzet egy Zippo öngyújtó vonatkozásában is. Annak ellenére ugyanis, hogy az amerikai gyártó immáron 90 esztendeje készít kiváló minőségű eszközöket, ezek a kiegészítők csak akkor lesznek valóban strapabírók, ha odafigyelünk az apró részletekre, különös tekintettel a gondozásra. Teljesen eltérő módon kell eljárnunk egy gázzal üzemelő, valamint egy hagyományosnak mondható, benzines Zippo öngyújtó vonatkozásában, hiszen az előbbit nem szabad szétszedni, hiba esetén inkább mindig vegyük fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. A benzines változat kapcsán már más a helyzet, hiszen az egy jóval egyszerűbb struktúrával rendelkező szerkezet. Mindössze egy vattaréteg, egy kanóc, valamint egy tűzkő állítja elő a lángot, így ezek állapotára kell kiemelt figyelmet fordítani.

Ilyenkor tanácsos kitisztítani a Zippo öngyújtó belsejét is, mert bár a töltőanyag azon a részen nem igazán okoz problémákat, a lerakódások már kikezdhetik a fém felületeket. A legnagyobb odafigyelést azonban az eszköz külső részének karbantartása okozza. Ez lehet szálcsiszolt fém, matt, áttetsző felület, de a sterling ezüst, az arany és az antikolt kivitel sem ritka. Mindegyik Zippo öngyújtó vonatkozásában más és más a gyártói ajánlás, ennek mindenképpen érdemes utánaolvasni, mielőtt még belevágnánk a gyakorlati megvalósításba. Különösképp körültekintően kell eljárnunk az antikolt, illetve a nemesfém bevonattal ellátott darabok esetében. Ezek ugyanis nem csak a súrolószerektől, de akár az alkoholtól is lekophatnak, ami komoly bosszúsággal járhat.