Személyautó akkumulátor típusok

Az akkumulátor a gépjármű fontos része, mely nélkül az autó el sem indulhat. Az akkumulátor feladata tárolja az energiát, valamint az autó elektromos berendezését ellássa árammal. A mai gépjárművek rengeteg elektromos berendezéssel rendelkeznek, így nagyon fontos, hogy az akkumulátor mindezeket el tudja látni árammal.

Személyautó akkumulátor kettős feladatot lát el az autóban, ugyanis egyrészről tárolja az energiát, másrészről elektromos árammal látja el a különféle elektromos berendezéseket, például az akkumulátornak köszönhetően centrálzár esetén nyílik az ajtó, működik a riasztó, valamint az indításhoz szükséges elektromos feszültség is az akkumulátorból származik. Mielőtt akkumulátort vásárol érdemes a különféle jelöléseket tanulmányozni, mivel így rengeteg plusz információhoz juthat. Például az Ah jelölés, a névleges kapacitásra utal, vagyis mekkora áramfelvétellel bíró berendezés működtethető egy órán át egy teljes mértékben feltöltött akkumulátorral. Ezenkívül az akkumulátoroknak két különféle típusa van, még pedig a gondozást igénylő és a gondozásmentes akkumulátorok. Előbbiek elsősorban a régebbi típusú autókban találhatók meg. Ezek a típusú akkumulátorok a gyakori kisülés és túltöltés miatt folyamatos gondozást igényelnek.

A gondozásmentes akkumulátorok a modernebb autókra jellemzők. Ahogy nevük is jelzi, ezeknél az akkumulátoroknál nincs szó arról, hogy a sav szintet ellenőrizze, valamint desztillált vizet sem kell állandóan utántölteni. Kialakításuknál fogva erre egyébként sincs lehetőség. Viszont azt nem árt tudni, hogy a gondozásmentes akkumulátorokon található egy úgy nevezett varázsszem, mely az akkumulátor állapotáról tájékoztat. Ha személyautó akkumulátorra van szüksége, akkor érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!