Számtalan módja van a szegélyléc felhasználásának

Jó néhány olyan alapanyag, illetve apró kiegészítővel találkozhatunk az építőipari munkálatok során, amelyek ugyan első látásra nem tűnnek túlságosan fontosnak, ám a gyakorlatban épp ezek szakszerű alkalmazásán múlik a siker. Különösképp igaz ez az alapok kialakításánál, hiszen a későbbiekben az egész épület stabilitása ettől függ majd.

Ennél a folyamatnál a szegélyléc használata szinte elengedhetetlen. Az élletörések kialakítása ugyanis egyéb módszerekkel jóval kevésbé hatékony. A magasság és a sík felület beállítása is ezzel az eszközzel lehetséges a legegyszerűbben. Ahhoz, hogy a folyamat biztosan zökkenőmentesen mehessen végbe, néhány tényezőre kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk. Az egyik ilyen a szegélyléc típusának megválasztása. Ennek során elsősorban azt kell figyelembe vennünk, milyen felhasználási célra keressük a komponenst. Olyan környezetben, ahol nem kell számolni túlságosan nagy terheléssel, elegendő lehet a műanyag szegélyléc alkalmazása is. Egyéb esetekben maradjunk a fém változatnál.

Utóbbi mellett szól a strapabíróság, ám azzal feltétlenül kalkuláljunk, hogy az acél méretezése, illetve szállítása a nagyobb súly miatt komolyabb kihívást jelent. A műanyag szegélyléc ezzel szemben sokkal könnyebb, pillanatok alatt méretre vágható, ráadásul jóval olcsóbb is. Ezért aztán érdemes nagyon alaposan átgondolni, melyik alkalmazása indokolt az adott projektben. Ugyancsak előre kell tervezni, amikor a rögzítésről van szó. Tudniillik nagyobb volumen kapcsán ez rengeteg időt igénybe vehet, ezért aztán a szegélyléc kiválasztásánál ezt a szempontot is figyelembe kell vennünk. Döntő befolyással bírhat a karbantartásigény is, hiszen a például a rozsdásodás hosszú távon komoly károsodásokat idézhet elő. Ez egyébként megelőzhető, ha olyan kivitel mellett tesszük le a voksunkat, amit speciális védőréteggel vontak be.