A nápolyi pizza egy nagyon különleges étel. Több órán át pihentetett, levegős tészta, nap érlelte San Marzano paradicsomból készült szósz, illatos bivaly mozzarella és az 1, maximum 2 perces sütési idő az, ami különlegessé és utánozhatatlanná teszi ezt az ételt.
Pizza kemence használatával máris közelebb kerülhet az eredeti nápolyi pizza ízéhez bárki, aki megpróbálja elkészíteni. Bizonyára nem sokan tehetik meg, hogy a Vezúv lábánál termett San Marzano paradicsomot használnak, de nem érdemes csüggedni, hisz Magyarországon is megtermelhető ez a típusú paradicsom és a jó tészta hazánkban is kelhet akár egy napon keresztül. Sőt, mit több, jó forrásból talán bivaly mozzarella is beszerezhető. S hogy miért fontos a pizza kemence? Mert a hagyományos sütőben lehetetlen elérni azt a hőfokot, ami a nápolyi pizzák elkészítéséhez szükséges.
A nápolyi pizza ugyanis legalább 400°C-on (de inkább több) készül, 60, vagy legfeljebb 120 másodpercen keresztül. Ez segít abban, hogy a végeredmény egy törékeny, mégis lágy és puha tészta legyen. Ezeket a paramétereket a hagyományos sütők nem képesek produkálni. A pizza kemencék szerencsére kezdenek egyre nagyobb teret hódítani, számos modell közül válogathatnak az érdeklődők, melyeket kint és bent egyaránt használhatnak. A pizza kemencék előnye, hogy nem tart annyi ideig a felfűtésük, mint a hagyományos kemencéknek vagy a sütőknek, mégis rövid idő alatt képesek akár 500°C-ra felmelegedni. A teljesítmény, a fogyasztás, a felfűtési idő, a méret típusonként eltérő, így érdemes erről tájékozódni a grilltarsasag.hu webáruház termékleírásaiban. A legismertebb pizza kemence márka a Witt és az Ooni. Ezek lehetnek elektromosak, fa vagy széntüzelésűek, esetleg gázzal működtethetők. Fontolják meg a legfontosabb kritériumokat és válasszák ki a hatalmas raktárkészletről a legideálisabb pizza kemencét, hogy igazi nápolyi pizzát ehessenek otthonuk kényelmében! Buon appetito!