Olaj a lefolyóba – Miért nem jó ötlet?

Gyakori, hogy a háztartásban nem tudnak mit kezdeni az ételmaradékokkal vagy a főzés során megmaradt olajjal. A könnyed szabadulás érdekében jó ötletnek tűnhet a lefolyóba ereszteni a már elhasznált olajat. Eláruljuk miért ne tegye.

Az olajba öntött lefolyóról bővebb információ itt érhető el. A lefolyó egy olyan bűvös hely, mely látszólag bármit elnyel, amit beleöntenek. Nem csoda, hogy sokan szinte késztetést éreznek, hogy az olyan háztartási hulladékokat, melyeket nem tudnak hova tenni, egész egyszerűen csak kiöntsék a lefolyóba és többet ne legyen gondjuk rá. Ezzel az a probléma, hogy a lefolyóba öntött dolgok egy idő után szinte biztos duguláshoz vezetnek. A dugulás azért is igazán kellemetlen, mert megakadályoz minket mindennapi teendőink elvégzésében. Bármikor történjen is a dugulás, az sosem jöhet jókor. Ráadásul dugulás esetén nagy eséllyel elszaporodhatnak a kórokozók. A konyhai lefolyó számít az egyik legmocskosabb helynek az egész lakásban, így érdemes nagyobb figyelmet fordítani tisztítására. Ha azt szeretnénk, hogy a lefolyó hosszúéltű legyen, akkor igyekezzünk megakadályozni, hogy a lefolyóba kerüljenek az ételmaradékok és ne öntsünk akármit bele.

Bizonyos dolgokat még inkább távol kell tartani a lefolyótól, mivel komoly lerakódást okozhatnak. Ilyen például a kávézacc, különféle olajok, zsírok és a tojáshéj. Az ilyen dolgok hosszú idő elteltével sem oldódnak fel megfelelően és addig gyűlnek a lefolyóban, míg teljesen el nem zárják azt. Az ilyen típusú szennyeződésekre a legerősebb tisztítószerek sem jelentenek megoldást, mivel nagyon nehezen képesek csak eltávolítani azokat, valamint gyakori használatuk a csövek rongálódásához vezethetnek vagy újabb lerakódásokhoz vezethetnek. Éppen ezért érdemes előre gondolkodni, mint később a kialakult probléma megoldásán törni a fejünket.