Műfű karbantartás műfű karbantartó géppel, vagy kézzel?

A műfű előnyeihez tartozik, hogy lerakás után 10-15 évig gondozásmentes kert és udvar birtokosai leszünk. Még nagyon gereblyézni sem kell, ha a fűszálak lelapulnak, hiszen a legtöbb műfű memóriaszálas. Ritkán azonban tisztításra szorul, például olyan esetekben, amikor fák alatt lett telepítve és ősszel ráhullnak a levelek.

A műfű előnyei néhány pontban:

  • Megfelelő műfű telepítés után az egész évben örökzöld marad. Erős UV sugárzás, vagy fagyok, a műfű rezisztens az időjárási viszontagságokkal szemben.
  • Még az árnyékos helyen is jól érzi magát, ellentétben a valódi fűvel, ami árnyékban nem nő, hanem csúnya foltos.
  • Hosszú távon a műfű sokkal költséghatékonyabb, mint a valódi fű. Gondolok itt arra, hogy mennyi vizet, gyeptrágyát, öntözőrendszer költséget, fűnyíró költséget takaríthatunk meg, ha a műfüvet választjuk. Nem beszélve a megfizethetetlen időről, amit sokkal értékesebb dolgokra fordíthatunk, mint a fűnyírás és a kertrendezés.
  • A műfű gyerekbarát és állatbarát. Egyre több óvoda, iskola, valamint kutyafuttatók, kutyakiképző iskolák telepítenek műfüvet a területre.
Műfű
Műfű

Műfű telepítés után felmerülhet a kérdés, hogy kell e valahogyan gondozni, vagy magától is szép marad?

Szerencsére csak nagyon ritkán kell a műfüvet gondozni. A különböző műfű típusok más-más tisztítási módot igényelnek. Például a filc jellegű műfű szőnyeget elég felporszívózni, a kültéri szálas műfű pedig egy fűgereblyével, vagy seprűvel letakarítható, ha a falevelek ráhullottak. Ha pedig poros lenne, ekkor slaggal könnyedén felfrissíthető a műfű.

A speciális műfű karbantartó eszköz a műfű rohamos fejlődése miatt született meg. Egy ilyen eszköz felfrissíti a fűszálakat, összeszedi a faleveleket, tűleveleket és a port. Műfű karbantartás géppel inkább csak a nagyobb területeken, vagy sportpályákon szükséges. Itt ugyanis jobban igénybe van véve a műfű és nagyobb terhelést kap.

Műfüves sportpálya esetében a műfű karbantartó gép fellazítja a betömörödött töltőanyagot, a kvarchomokot, összeszedi a piszkot, falevelet, stb. Megfelelő, speciális műfű karbantartó géppel a műfű élettartama meghosszabbítható a nagy sportpályák esetében. Megelőzi a sportpálya struktúrájának hanyatlását és csökkenti a felszíni rögöket.

Műfű karbantartás otthon a kertben elvégezhető kézzel is. Egy kis locsolás vízsugárral, egy kis fűgereblyézés, ha a környező növényzet azt indokolja. Nagy területek, sportpályák, iskolaudvarok műfüvét pedig a legegyszerűbb műfű karbantartó géppel lazán felfrissíthetjük.