Mire figyeljünk, ha valószínűleg hónapokig állni fog az autó?

A gépjármű nagy előnye, hogy nagymértékben megkönnyíti a közlekedést, valamint, hogy egyik pontból egyszerűen elérjünk egy másikba. Sokkal könnyebb így a bevásárlás, munkába járás, illetve a nyaralás. Viszont lehetnek olyan élethelyzetek, amikor egész egyszerűen nincs rá szükségünk. Ekkor viszont felmerülhet a kérdés, hogy mire érdemes figyelni, főként, ha villanyautóval rendelkezünk.

A hosszú időn keresztül nem használt villanyautók kapcsán itt tudhat meg bővebb információkat! A belső égésű motorokkal szemben a villanymotorok nem használnak motorolajat, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy a használaton kívüli autónál ez bármilyen problémát okoz. Ha tudjuk, hogy sokáig nem fogjuk használni az autót, akkor elsősorban arra kell figyelni, hogy megfelelő körülmények között tároljuk. A legoptimálisabb egy fűtött, zárt garázs, ahol az autó védve van a különféle időjárási viszontagságoktól. A szél, por, csapadék és pára egyaránt árthatnak az autónak, különösen a fémes alkatrészeknek. A madárürülék, jégeső és a napsugárzás pedig még nagyobb gondot okozhat.

Ha nincs lehetőségünk garázsban tárolni az autót, akkor az is jó megoldás lehet, ha beszerzünk egy jó minőségű autóponyvát és amíg az autó használaton kívül van, addig lefedjük vele. A legjobb, ha nem a fűre, hanem betonra parkolunk, mivel a talaj rendelkezik némi kipárolgással, mely elősegíti a korrodálódás folyamatát. Amire nagy hangsúlyt kell fektetnünk, az az akkumulátor, ugyanis hosszú leállás után ez lehet a gyengepont. Különösen a 12V-os akku okozhat galibát, így a legjobb, ha a leállás idejére kiiktatjuk. Ha csak néhány hétig áll az autó, akkor elég minden időzített elektronikát kikapcsolni, viszont ennél hosszabb idejű leállás esetén jobb az akkumulátor kiiktatás.