Minden, amit a belgyógyászatról tudni érdemes

A belgyógyászat az orvostudomány több területét is magában foglalja, több orvosi ágazat is kinőtt már belőle. A belgyógyászat az egész szervezetet érintő betegségek felismerésével, kivizsgálásával, valamint gyógyításával foglalkozik.

Belgyógyászat felkeresése abban az esetben szükséges, ha a páciens nem egészen biztos benne, pontosan hova kellene fordulnia panaszával. Maga a belgyógyászati vizsgálat a kórelőzmények kikérdezésével kezdődik, hisz a páciens korábbi betegségeinek tudatában az orvos is világosabban látja, hogy merre induljon. Fontos lehet az is, hogy a családban milyen megbetegedések fordultak elő korábban, valamint a páciens tud – e valamilyen öröklött betegségről. Ezután megtörténik a fizikális vizsgálat, melynek során a belgyógyász a belszervi állapotot, a beteg súlyát és testfelépítését vizsgálja meg. Ezenkívül kitapintja a nyirokcsomókat és a pajzsmirigyet. A mellkast, valamint a hasi részt is megvizsgálja. Előbbinél a tüdő, szív és az ütőerek állapotát, utóbbi esetén pedig a máj és a lép kivizsgálása történik, ezenkívül a has érzékenységének felmérése.

A belgyógyászati vizsgálat része még a mozgásszervek, valamint az idegrendszer vizsgálata is, ezenkívül EKG vizsgálat is történik a fizikális vizsgálat keretében. Ha ennyiből nem derül ki a baj, akkor további vizsgálatokra küldheti a pácienst. Ha belgyógyászati vizsgálatnak készül alávetni magát, akkor a korábbi leleteit, ha vannak mindenképpen vigye magával. Abban az esetben, ha úgy érzi panasza van, de nem egészen biztos benne hova kellene fordulnia, vagy pont, hogy a fent említett szervekkel kapcsolatban van gondja, vagy érez fájdalmat, forduljon belgyógyász szakorvoshoz, aki a vizsgálat után konkrét kezelést tud majd az Ön számára javasolni.